Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( έχει σημασία η απάντηση των δικηγόρων στα κόμματα ) 

Έχει σημασία η απάντηση των δικηγόρων στα κόμματα

Η πρώτη πολιτική και κοινωνική νίκη επιτεύχθηκε στη Θεσσαλονίκη, πριν μερικές ημέρες. Επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του δικηγορικού συλλόγου. Η επιτυχία του ενός υποψηφίου έναντι του άλλου, έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Αλλού εντοπίζεται το επίτευγμα. Προηγήθηκαν η ευπρέπεια, η προσπάθεια για το γενικό καλό, η έλλειψη αδικαιολόγητου πάθους και πάνω απ' όλα ο παραμερισμός των κομματικών κατευθύνσεων, αυτού του φαινομένου που επί πολλές δεκαετίες καταδυναστεύει τον τόπο και όχι λίγες φορές τον οδηγεί στην καταστροφή. Οι δύο διεκδικητές του αξιώματος, αυτή τη φορά, αδιαφόρησαν. Πρόεδροι τοπικών επιτροπών, πολιτικάντηδες, ρουσφετολόγοι, διαδρομιστές των πολιτικών γραφείων, παραγοντίσκοι, άσχετοι που όχι λίγες φορές συμπεριφέρονται με τρόπο ιταμό, παραμερίστηκαν, τέθηκαν στο περιθώριο, εκδιώχθηκαν στα ενδότερα των κομματικών καταφυγίων, όπου άρχισαν να μεμψιμοιρούν, αδύναμοι να δραστηριοποιηθούν, ανίκανοι να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, που συνήθως είναι αρνητικός, άρχισαν να σκέπτονται πως ίσως άρχισε να δύει η βασιλεία τους. Έγινε μια καλή αρχή. Τι ευτυχία, για τη Θεσσαλονίκη!

Πολλοί δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τη μεγάλη νίκη που επέτυχαν. Ο δυναμικός αυτός κλάδος, στους λειτουργούς του οποίου προσβλέπει με ελπίδα και εμπιστοσύνη ο απλός πολίτης, διαπίστωσαν ότι το κακό δεν πάει άλλο. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα ζόφου, όπου ο πολιτικός κόσμος κατηγορείται για αναξιοπιστία, οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες δέχονται βολές για την πλήρη κυριαρχία που ασκούν και ο λαός αδύναμος έχει σκύψει το κεφάλι απογοητευμένος για το μέλλον του που διαγράφεται αβέβαιο, έρχονται οι δικηγόροι - ας μη λησμονείται ότι στο παρελθόν η προσφορά τους στην πολιτική ζωή της χώρας υπήρξε ουσιαστική και σημαντική - και διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση. Έξω τα κόμματα από τη ζωή μας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρχεται ο επανεκλεγείς πρόεδρος κ.Γ. Ιγνατιάδης και δηλώνει: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον συνάδελφο κ.Ι. Παπαδόπουλο και την προσπάθεια που κάναμε μαζί, προκειμένου ο αγώνας αυτός να καταξιώσει τους δικηγόρους, το κύρος των δικηγόρων. Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη των προβλημάτων, όταν πλέον τα φώτα θα πέσουν και πλέον θα προκύψουν τα προβλήματα και οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι".

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης τείνει χείρα φιλίας σε όλους τους συνδικαλιστές δικηγόρους "γιατί αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών".

Δεν υστερεί όμως και ο δεύτερος νικητής. Μέσα στη βαρβαρότητα, το θράσος, την αναίδεια, τον παραμερισμό των αξιών, την άθλια συμπεριφορά, την κτηνωδία και την απανθρωπιά, που σταδιακά μεταβάλλουν τη ζωή μας σε κόλαση, δύο άξιοι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, υψώνουν τη φωνή τους, για να τονίσουν ότι θα αγωνιστούν για το γενικό καλό. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι δύο διεκδικητές του αξιώματος του προέδρου, ως άτομα, ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις.

Ο κ.Ι. Παπαδόπουλος που με τους συνεργάτες του κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, με σημαντικό ποσοστό ψήφων, δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Από την πλευρά μου θέλω να συγχαρώ τον κ.Ιγνατιάδη για τη νίκη του αυτή. Στέλνω ένα μήνυμα προς τους συναδέλφους και λέω το εξής: Κάναμε έναν αγώνα έντιμο και καλό. Πέρα και μακριά από τα κόμματα. Στέλνουμε ένα μήνυμα, το οποίο δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση, αλλά έχει να κάνει με όλα τα κόμματα. Στέλνουμε ένα μήνυμα, το οποίο λέει: Οι δικηγόροι έχουν τη δυνατότητα να λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους, μέσα από συνδικαλιστικούς αγώνες".

Είναι η πρώτη φορά, που μας πολυμελής οργανωμένη τάξη παίρνει τόσο σαφή θέση, κατά των κομμάτων, τα οποία, στην πραγματικότητα, ουδέποτε πρόσφεραν κάτι το θετικό στη χώρα μας. Το αντίθετο μάλιστα. Η Ελλάδα, κατά καιρούς, ανέδειξε μεγάλους πολιτικούς ηγέτες, στους οποίους χρωστά ακόμη και την εδαφική της ακεραιότητα. Στη μνήμη των ανθρώπων αυτών, υποκλίνεται. Για τα κόμματα, όμως, ο λαός άρχισε να αδιαφορεί. Ευτυχώς….

Επίλογος για τις εκλογές των δικηγόρων. Υπήρχε και υποψήφιος πρόεδρος, που έμεινε προσκολλημένος στο κόμμα. Ήλθε τρίτος. Και κατηγορεί τώρα το κόμμα ότι δεν κινήθηκε σε σωστή κατεύθυνση. Μονολογεί μέσα στη μοναξιά του…