Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Έρευνα

( η tv δεν προκαλεί διαταραχές :: 7/3/2006 20:16:46) 

Η TV δεν προκαλεί διαταραχές

Τελειωμό δεν έχει η δημοσίευση ερευνών για την επίδραση της τηλεόρασης στα παιδιά. Μετά τις εκατοντάδες έρευνες που επισημαίνουν την κακή επιρροή της μικρής οθόνης Αμερικανοί ερευνητές έρχονται τώρα να αμφισβητήσουν παλαιότερες δουλειές συναδέλφων τους, που διαπίστωσαν πως η υπερβολική τηλεθέαση δημιουργεί προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως έλλειψη συγκέντρωσης και υπερκινητικές διαταραχές.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Παιδιατρικά", δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τηλεόρασης και ανάπτυξης του συνδρόμου ADHD, το οποίο έχει παρατηρηθεί σε πολλά παιδιά και αφορά την έλλειψη προσοχής και την υπερκινητικότητα. "Δεν λέμε πως η παρακολούθηση τηλεόρασης κάνει καλό, αλλά η ανάπτυξη συνδρόμου ADHD οφείλεται σε γενετικά και νευρολογικά προβλήματα και όχι στην τηλεόραση", τόνισε η δρ. Τάρα Στίβενς, επικεφαλής της έρευνας.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.500 παιδιά επί δύο χρόνια και διαπίστωσαν πως ο αριθμός των ωρών που παρακολουθούσαν τηλεόραση δεν είχε καμία σχέση με την ανάπτυξη συνδρόμου ADHD.

H νέα έρευνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ανάλογη του 2004, η οποία έδειξε πως το 10% των επτάχρονων που περνούσαν πολλές ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη είχε ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξει στο γυμνάσιο και το λύκειο υπερκινητικότητα και έλλειψη προσοχής στα μαθήματα.