Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Έρευνα

( ζουν με 5.300 ευρώ ετησίως! :: 26/1/2006 21:34:11) 

Το 40% του πληθυσμού της χώρας θα άγγιζε το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων αν δεν υπήρχαν τα επιδόματα και τα λοιπά μέτρα στήριξης από το κράτος!

Μόλις στο 20% μειώθηκε το 2003 το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων από 23% που ήταν το 1994!

Ζουν με 5.300 ευρώ ετησίως!

Έναν απίστευτο "άθλο" κατόρθωσε η Ελλάδα μέσα στη δεκαετία 1994-2003: ενώ ο εθνικός πλούτος εκτινάχθηκε κατά το εν λόγω διάστημα χάρη στους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 40%, το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων μειώθηκε μόλις στο 20%, από 23% που ήταν το 1994!

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για το 2003, 800.000 ελληνικά νοικοκυριά ήταν αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας, με τον αριθμό των φτωχών Ελλήνων -με ετήσιο ατομικό εισόδημα μικρότερο των 5.300 ευρώ ή 11.300 ευρώ στην περίπτωση των τετραμελών οικογενειών- να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια άτομα.

Ο αριθμός αυτός θα ήταν μάλιστα πολύ μεγαλύτερος, αν δεν υπήρχαν οι κοινωνικές παροχές, δεδομένου ότι χωρίς τα επιδόματα και τα λοιπά μέτρα στήριξης από το κράτος το ποσοστό των φτωχών Ελλήνων θα άγγιζε το 40% του πληθυσμού της χώρας! Πολλά φτωχά νοικοκυριά στην Ελλάδα στερούνται ακόμα και τα αυτονόητα: το 36% εξ αυτών ζει σε σπίτια χωρίς θέρμανση, ενώ το 12,2% δεν έχει καν πρόσβαση σε εσωτερική τουαλέτα.

ΟΙ "ΕΥΠΟΡΟΙ"

Όχι ότι οι υπόλοιποι Έλληνες ζουν με χρυσά κουτάλια. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα συμπατριώτες μας (38,6%) δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν καν τα αναγκαία έξοδά τους. Είναι ενδεικτικό ότι το 21,5% των μη φτωχών Ελλήνων δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πληρωμή των πάγιων λογαριασμών (φως, νερό, τηλέφωνο), ενώ το 8,3% έχει δυσκολίες για να καταβάλλει το ενοίκιο της κατοικίας ή τη δόση του στεγαστικού δανείου που έχει λάβει. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες δηλώνουν επίσης αδυναμία να πάνε έστω και μια εβδομάδα διακοπές το χρόνο, ενώ ένα στα πέντε νοικοκυριά (19,4%) του συνόλου του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση. Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στέγασης, στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας το 20,7% των νοικοκυριών έχει προβλήματα με την υγρασία στους τοίχους, την οροφή και τα κουφώματα του σπιτιού. Ποσοστό 18,6% του πληθυσμού έχει προβλήματα θορύβων από τους γείτονες και άλλο ένα 15,1% αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος (π.χ. από τη βιομηχανία ή την κυκλοφορία αυτοκινήτων).

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που αφορούν το δανεισμό των νοικοκυριών, καθώς οι μη φτωχοί Έλληνες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες από τους φτωχούς στην αποπληρωμή των δανείων τους. Αυτό είναι εύλογο, καθώς οι μη φτωχοί έχουν πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στο χρήμα των τραπεζών. Έτσι, "πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες" στην αποπληρωμή των δανείων αντιμετωπίζει το 6,5% του μη φτωχού πληθυσμού έναντι 5,5% στην περίπτωση των φτωχών νοικοκυριών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της καταβολής των δόσεων πιστωτικών καρτών ή δόσεων για οικοσκευή που προβληματίζει το 10,9% των μη φτωχών Ελλήνων έναντι 9,5% στην περίπτωση των φτωχών νοικοκυριών.