Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Έρευνα

( το μεροκάματο του τρόμου :: 26/3/2006 20:02:42) 

Οι εργάτες στην οικοδομή γνωρίζουν ότι ρισκάρουν κάθε ώρα και στιγμή. Δύσκολα όμως μιλούν για την αγωνία τους… Φωτ. αρχείου

Θερίζουν τα εργατικά ατυχήματα, χωρίς να κάνουν διακρίσεις σε εθνικότητες

Το μεροκάματο του τρόμου

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑ

Έξι στα δέκα εργατικά ατυχήματα σημειώνονται σε οικοδομές και εργοτάξια, ενδεικτικό της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στον κλάδο των κατασκευών. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τους εργάτες που πάσχουν από νόσους που απέκτησαν στο χώρο εργασίας τους, εξαιτίας έλλειψης μέτρων ασφάλειας ή και άγνοιας της επικινδυνότητας των υλικών που χρησιμοποιούσαν. Την ίδια ώρα περισσότεροι από τους μισούς απασχολούμενους στις οικοδομές είναι ξένοι εργάτες, ενώ τα πολύ υψηλά ποσοστά ανασφάλιστων φαίνεται ότι δεν διακρίνουν εθνικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι, όσο κι να επιχειρήσαμε να μιλήσουμε για το θέμα με εργάτες σε οικοδομές και εργοτάξια, μόλις ένας δέχτηκε να μας μιλήσει για την αγωνία όσων ανεβαίνουν στη σκαλωσιά, δίχως προστατευτικά και με τη συνεχή πίεση να τελειώσει το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μαύρη λίστα

Στην ίδια κατεύθυνση τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) είναι απελπιστικά: Περίπου 5.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων, ενώ κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 2,2 εκατ. άνθρωποι από ασθένειες που έχουν σχέση με τις συνθήκες εργασίας ή εργατικά ατυχήματα, αριθμός που είναι κατά 10% υψηλότερος σε σχέση με τρία χρόνια πριν.

Στην πρώτη θέση της "μαύρης λίστας" βρίσκεται η Κίνα, με 12.554 θανατηφόρα ατυχήματα και 90.000 θανάτους το 2001. Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της ILO ανέφεραν 90 θανάτους από εργατικά ατυχήματα και 16.472 καταγεγραμμένα ατυχήματα που προκάλεσαν τουλάχιστον τρεις ημέρες απουσίας από τη δουλειά, ο πραγματικός αριθμός των οποίων υπολογίζεται ωστόσο σε 69.000. Επίσης 2.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κάποιας ασθένειας, που παρουσιάστηκε λόγω του είδους ή των συνθηκών εργασίας, ενώ 621 εργαζόμενοι φέρονται να έχουν εκτεθεί σε κάποια επικίνδυνη ουσία ενώ εργάζονταν, με αποτέλεσμα να χάσουν τελικά τη ζωή τους.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ