Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Έρευνα

( χάλκινο μετάλλιο στην ελλάδα :: 1/3/2006 19:47:17) 

ΑΝΕΡΓΙΑ

Χάλκινο μετάλλιο στην Ελλάδα

Ακλόνητη στην τρίτη θέση της κατάταξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με βάση την ανεργία παρέμεινε τον Ιανουάριο η Ελλάδα. Το ποσοστό των ανέργων στη χώρα μας φτάνει το 10,1%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (γ' τρίμηνο 2005), επίδοση την οποία ξεπερνούν μεταξύ των "25" μόνο δύο χώρες, η Πολωνία (17,2%) και η Σλοβακία (15,8%). Η Ελλάδα κρατά από καιρό τα σκήπτρα της ανεργίας στο στενότερο κύκλο των δώδεκα χωρών της ευρωζώνης, όπου ο μέσος όρος της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat, παρέμεινε στάσιμος τον Ιανουάριο στο 8,3%. Οι πιο κοντινοί… ανταγωνιστές της χώρας μας στην ανεργία είναι οι δύο "μεγάλες δυνάμεις" της Ευρώπης, η Γερμανία και η Γαλλία, όπου το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού που δεν έχει δουλειά φτάνει το 9,1% και 9,2% αντίστοιχα.

Γυναίκες και νέοι

Το γενικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που παραμένει κολλημένο σε διψήφιο νούμερο από τον Ιούλιο του 2005, αποκρύπτει τα πολύ υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των γυναικών και των νέων κάτω των 25 ετών. Στην περίπτωση των γυναικών, η ανεργία στη χώρα μας φτάνει το 15,5%, ενώ στους άνδρες δεν ξεπερνά το 6,4%. Όσο για τους νέους, εκεί η ανεργία χτυπά κόκκινο, αγγίζοντας πάνω από έναν στους τέσσερις (26,8%) Έλληνες πολίτες κάτω των 25.

Στην ευρωζώνη τα ποσοστά ανεργίας είναι πολύ χαμηλότερα και στις δύο αυτές κατηγορίες του πληθυσμού. Στις μεν γυναίκες το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή του ευρώ δεν ξεπερνά το 9,8% (7,1% για τους άνδρες), στους δε νέους είναι μεν υψηλότατο, στο 17,5%, απέχει όμως πολύ από τα ελληνικά πρότυπα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπερηφανεύεται η Ιρλανδία, καθώς δεν ξεπερνά το 4,3%, ενώ ακολουθούν η Δανία (4,4%), η Ολλανδία (4,6%) και η Βρετανία (5,0%).

Γ.Χ.