Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μετά από δεκατέσσερα χρόνια που κατείχε τα σκήπτρα ως η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για τους ξένους, το Τόκιο έχασε τη θέση του από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της τράπεζας δεδομένων του βρετανικού περιοδικού Εκόνομιστ (Economist Intelligence Unit).

Η έρευνα του βρετανικού περιοδικού έγινε σε όλες τις σημαντικές πόλεις του κόσμου με βάση τις τιμές ενός φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών. Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η ζωή στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ακριβή και η τάση αυτή αφορά ακόμη και τις άλλοτε φτηνές μεγαλουπόλεις των πρώην κομμουνιστικών χωρών. Έτσι, ευρωπαϊκές πόλεις εκτοπίζουν από την κορυφή τις ασιατικές και αμερικανικές. Το Όσλο αναδεικνύεται ακριβότερη πόλη, ενώ στην τρίτη θέση ανεβαίνει το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Οι δύο ιαπωνικές μεγαλουπόλεις, Τόκιο και Οσάκα, πέφτουν στη δεύτερη και τέταρτη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οκτώ από τις δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές, ενώ η Νέα Υόρκη, η ακριβότερη πόλη των ΗΠΑ, έπεσε στην 27η θέση.

"Η απώλεια της πρώτης θέσης από το Τόκιο δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Η σταδιακή αποδυνάμωση του γεν επιδεινώθηκε από τον επί έτη χαμηλό πληθωρισμό και τον αντιπληθωρισμό (μείωση τιμών) στην ιαπωνική οικονομία", αναφέρει το EIU. Αντιθέτως, "η Νορβηγία έχει γνωρίσει μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, έπειτα από την ανάκαμψη του 2004, χαίρει μεγάλης εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές και έχει πάρα πολλές επενδύσεις και επιτόκια που παραμένουν χαμηλά". Κι ακόμη, η αύξηση του κόστους ζωής στο Όσλο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αντανακλά εν μέρει τις μακροπρόθεσμες κακές επιδόσεις του δολαρίου, επισημαίνει το EIU, το οποίο κάνει την έρευνα αυτή, συγκρίνοντας το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών, που προσφέρονται στις διάφορες πόλεις του κόσμου, βάσει του αμερικανικού νομίσματος.

Πιο ακριβές έγιναν επίσης και πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις στη Σερβία-Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Τουρκία σημειώθηκε μια σχετική αύξηση άνω του 5% του κόστους ζωής. Στη Λατινική Αμερική, οι δύο μεγαλύτερες εκπλήξεις ήρθαν από τη Βραζιλία, με το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο να σκαρφαλώνουν 22 θέσεις, για να καταλάβουν την 87η θέση, εξαιτίας μιας αύξησης 25% της νομισματικής τους μονάδας και της αύξησης του κόστους των καταναλωτικών αγαθών. Τέλος, η πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη, η οποία είχε εκτοπιστεί από την πρώτη θέση του καταλόγου πριν από 14 χρόνια από το Τόκιο, παραμένει η πιο φτηνή από τις 130 πόλεις που εξετάζονται από το EIU.