Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τα εγκλήματα τιμής και οι βεντέτες στοίχισαν τη ζωή σε 1.190 ανθρώπους στην Τουρκία την τελευταία πενταετία, μεταξύ δηλαδή 2000 και 2005. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της τουρκικής αστυνομίας τα περισσότερα από τα θύματα είναι άνδρες, προερχόμενοι από τις κουρδικές επαρχίες.

Την ώρα που η επίσημη Τουρκία διεκδικεί ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας της τα ήθη παραμένουν άκρως παραδοσιακά, με τα εγκλήματα τιμής να αφαιρούν κάθε χρόνο 200-300 άτομα. Την τελευταία πενταετία τα θύματα των εγκλημάτων τιμής ήταν 1.190 άτομα, εκ των οποίων 710 άνδρες και 480 γυναίκες. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των θυμάτων και των φερόμενων ως αυτουργών των εγκλημάτων αυτού του είδους προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ο πληθυσμός είναι στην πλειοψηφία του κουρδικός και όπου η αποκατάσταση της "τιμής" της οικογένειας εξακολουθεί να αποτελεί διαδεδομένη πρακτική. Το 29% των φόνων αυτών γίνονται λόγω κάποιας προσβολής, ενώ άλλες βεντέτες μπορούν να έχουν ως κίνητρο διάφορες άλλες αιτίες, όπως έριδες για ιδιοκτησίες ή ανεξόφλητα χρέη.

Η τουρκική κυβέρνηση και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ενέτειναν τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές τους για την εξάλειψη των εγκλημάτων τιμής, αλλά, όπως αποκαλύπτουν δημοσκοπήσεις, οι αιτίες που τα προκαλούν είναι βαθιά ριζωμένες στους κόλπους του πληθυσμού. Έτσι σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το 37,4% του πληθυσμού του Ντιγιάρμπακιρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία πιστεύει ότι μία μοιχαλίδα πρέπει να θανατώνεται έναντι ποσοστού μόλις 16% που πιστεύει ότι δεν πρέπει να τιμωρείται.

Οι οικογένειες συνηθίζουν να συγκαλούν συμβούλιο, για να ορίσουν το μέλος τους που θα επιφορτιστεί με το φόνο της γυναίκας που κηλίδωσε την "οικογενειακή τιμή". Οι αφορμές μάλιστα μπορεί να είναι ανάξιες λόγου για τα δυτικά πρότυπα, όπως π.χ. ότι μία γυναίκα μίλησε σε κάποιον ξένο ή ζήτησε τη μετάδοση ενός τραγουδιού στο ραδιόφωνο.

Η Τουρκία έχει σκληρύνει τις ποινές που προβλέπονται για τους δράστες των εγκλημάτων τιμής, τα οποία τιμωρούνται πλέον με ισόβια κάθειρξη.

Διώξεις εναντίον δημοσιογράφων

Τουρκικό δικαστήριο εξέτασε χθες τις κατηγορίες σε βάρος εννέα δημοσιογράφων και εργαζομένων σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι βοηθούσαν Κούρδους αντάρτες. Οι κατηγορούμενοι πάντως έλαβαν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο, για να ετοιμάσουν καλύτερα τις καταθέσεις τους, καθώς ο δικαστής έκρινε ότι υπάρχουν σφάλματα στη δικογραφία. Οι εννέα συνελήφθησαν τον περασμένο Αύγουστο, ενώ παρακολουθούσαν την παράδοση ενός στρατιώτη, που είχε απαχθεί από Κούρδους αντάρτες, σε μία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χωροφυλακή ωστόσο ζήτησε από την εισαγγελία να ασκήσει διώξεις εναντίον τους, με την κατηγορία ότι γνώριζαν πού κρατείτο ο όμηρος και συνεργάστηκαν με τους αντάρτες, ουσιαστικά συνωμοτώντας εναντίον του τουρκικού κράτους. Εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια.