Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Έρευνα

( ιντερνετ ψηφίζουν οι ελληνες :: 24/1/2006 19:30:36) 

Η έρευνα της VPRC κατέδειξε ότι όσο πιο νέοι είναι οι χρήστες του Ίντερνετ τόσο πιο αξιόπιστη θεωρούν την πληροφόρηση που λαμβάνουν από το Διαδίκτυο.

ΕΝΑΣ στους δύο θεωρεί το Διαδίκτυο σημαντική πηγή πληροφόρησης

Ιντερνετ ψηφίζουν οι Ελληνες

Το 50% των Ελλήνων ηλικίας ως 45 ετών εμπιστεύεται για ενημέρωση το Διαδίκτυο και πιστεύει πως αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης.

Ο δείκτης αξιοπιστίας του Ίντερνετ σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού, που ξεπερνά το 50%, αντανακλά το δέσιμο και την αυξημένη εξοικείωση των νέων με το συγκεκριμένο επικοινωνιακό εργαλείο, σε αντιστοιχία με τις τάσεις που καταγράφονται στις αναπτυγμένες χώρες.

Στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει η αύξηση των έγκυρων και εξειδικευμένων ενημερωτικών πηγών, η ενίσχυση της κάλυψης ειδησεογραφίας από μεγάλους δικτυακούς τόπους και η συνεχώς αναπτυσσόμενη παρουσία των ηλεκτρονικών εκδόσεων των εφημερίδων στο Ίντερνετ.

Tις τάσεις αυτές, που σημειώνονται και στην ελληνική κοινωνία, καταγραφεί η τελευταία έρευνα της εταιρείας VPRC που έγινε για λογαριασμό του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας σε πανελλήνια κλίμακα.

Η έρευνα κατέδειξε ότι όσο πιο νέοι είναι οι χρήστες του Ίντερνετ τόσο πιο αξιόπιστη θεωρούν την πληροφόρηση που λαμβάνουν από το Διαδίκτυο. Το ποσοστό αξιοπιστίας φθάνει στο 65,2% στην ηλικιακή ομάδα των νέων από 15 έως 17 ετών. Το ανάλογο ποσοστό στους νέους 18-24 χρόνων ανέρχεται στο 56% και στην κατηγορία 25-34 στο 51,3%.

Όσο αυξάνεται η ηλικία, οι επιφυλάξεις γίνονται εντονότερες. Αυτό πρέπει να έχει σχέση και με το βαθμό εξοικείωσης στη χρήση του Διαδικτύου. Έτσι το ποσοστό αξιοπιστίας της πληροφόρησης από το Ίντερνετ φθάνει στο 47,1% στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών, πέφτει στο 32,1% σε εκείνη των 45-54 ετών και βρίσκεται ακόμη πιο κάτω, στο 20,4%, στους πολίτες ηλικίας 55-64 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές είχε το 2005 το 32,5% των ελληνικών νοικοκυριών, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 2004, οπότε το συγκεκριμένο ποσοστό διαμορφωνόταν στο 29,9%.

Όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου, ποσοστό 15,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο λόγος που θα χρησιμοποιούσε το Ίντερνετ είναι η ψυχαγωγία και τα παιχνίδια, 14,4% η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες, 10,8% η αναζήτηση μουσικής, 9,5% η ενημέρωση, 8,2% το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και 6,5% η πρόσβαση στην τηλεόραση και στα βίντεο.

Μόνο 4,7% των ερωτηθέντων προσδιορίζει ως λόγο χρήσης του Διαδικτύου την αναζήτηση πληροφοριών για υπηρεσίες του δημοσίου.