Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. κατατάσσεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την απασχόληση στους τομείς υψηλής εντάσεως γνώσης (υπηρεσίες) και υψηλής τεχνολογίας (βιομηχανία), παρά τη βελτίωση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, η Ελλάδα απασχολεί σήμερα 570.000 εργαζόμενους στον τομέα της βιομηχανίας, οι οποίοι αναλογούν στο 13,2% του συνόλου των εργαζομένων. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, που φτάνει το 18,4%.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας (υπολογιστές, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ιατρικός εξοπλισμός κτλ.) η Ελλάδα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε., καθώς ο κλάδος αυτός απασχολεί μόλις το 0,2% των εργαζομένων έναντι 1,2% που είναι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος. Χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,7%) είναι και το ποσοστό των Ελλήνων εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα της μεσαίας - υψηλής τεχνολογίας (χημικά, ηλεκτρικές συσκευές κτλ.), καθώς δεν ξεπερνά το 2,1%. Στον τομέα χαμηλής και μεσαίας τεχνολογίας (ποτά και τρόφιμα, πλαστικά, μέταλλα κτλ.) απασχολείται το 10,9% των Ελλήνων εργαζομένων, έναντι 11,9% στην Ευρώπη.

Την τελευταία πενταετία όμως παρατηρείται ότι το ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα σημείωσε μείωση μικρότερη από αυτήν του ευρωπαϊκού μέσου όρου (1,3% έναντι 2%). Επίσης το ποσοστό των Ελλήνων εργαζόμενων στον τομέα μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκε κατά 2,4% την τελευταία πενταετία, έναντι μείωσης κατά 0,6% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στον τομέα χαμηλής και μεσαίας τεχνολογίας το ποσοστό των Ελλήνων εργαζόμενων μειώθηκε κατά 0,4%, έναντι μείωσης 1,4% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών, στην Ελλάδα απασχολούνται 2,8 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 64,9% των Ελλήνων εργαζομένων. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πιο κοντά στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 66,9%.