Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Έρευνα

( σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της vprc ο κ. καραμανλής είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον γ. παπανδρέου :: 12/1/2006 18:32:43) 

Στο ερώτημα αν η ΝΔ τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της, ποσοστό 51% απαντά μάλλον όχι, 26% μάλλον ναι, ενώ ποσοστό 17% πιστεύει πως σε άλλα τις τηρεί και σε άλλα όχι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της VPRC ο Κ. Καραμανλής είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός από τον Γ. Παπανδρέου

2,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ

Διατηρεί το προβάδισμα των 2,5 εκατοστιαίων μονάδων η ΝΔ ως προς το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Σκάι», η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 949 ατόμων σε ολόκληρη τη χώρα το διήμερο 9 και 10 Ιανουαρίου.

Η εκτίμηση για την εκλογική επιρροή των κομμάτων, με βάση την τηλεφωνική έρευνα για την πρόθεση ψήφου δείχνει: 42% ΝΔ, 39,5% ΠΑΣΟΚ, 8% ΚΚΕ, 3,5% ΣΥΝ και 4,5% ΛΑΟΣ.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου με 49% έναντι 24%, ενώ 19% πιστεύει πως κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος.

Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας ποσοστό 33% προκρίνει τη ΝΔ, 15% το ΠΑΣΟΚ, 38% κανένα από τα δύο κόμματα και 5% και οι δύο.

Στο ερώτημα αν η ΝΔ τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της, ποσοστό 51% απαντά μάλλον όχι, 26% μάλλον ναι, ενώ ποσοστό 17% πιστεύει πως σε άλλα τις τηρεί και σε άλλα όχι.

Στο ερώτημα, τέλος, αν προχωρά η ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, ποσοστό 53% πιστεύει πως μάλλον όχι, 27% απαντά μάλλον ναι και ένα 6% εκτιμά πως σε κάποια θέματα προχωρεί η ανανέωση και σε άλλα όχι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σκέλη της δημοσκόπησης που αφορά τις συνθήκες θανάτου του Ρώσου κακοποιού, τις απαγωγές των Πακιστανών και το ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναλυτικά, από το βαρόμετρο προκύπτουν τα εξής:

Για τον Ρώσο Μ. Ζελίν: Στο ερώτημα εάν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε από την αστυνομία, ποσοστό 55% απαντά ότι «μάλλον αυτοκτόνησε», 21% πιστεύει ότι τον σκότωσε η αστυνομία, ενώ 24% απαντά «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Για τις απαγωγές Πακιστανών: Το 36% δεν τοποθετείται στο θέμα της απαγωγής, είτε γιατί δεν γνωρίζει είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται. Ποσοστό 53% πιστεύει πως οι απαγωγές έγιναν, ενώ 11% απαντά αρνητικά.

Προστασία δικαιωμάτων: Την πεποίθηση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται στην Ελλάδα εκφράζουν τέσσερις στους δέκα πολίτες, ενώ ποσοστό 55% θεωρεί ότι μάλλον προστατεύονται.