Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αστυνομικά :: Έρευνα

( η βία κατά των γυναικών δε γνωρίζει μέρες αγάπης ) 

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Η βία κατά των γυναικών δε γνωρίζει μέρες αγάπης

Αυξημένες κατά 15% οι περιπτώσεις βιασμών σύμφωνα με τους ειδικούς

Καθώς φεύγουν οι μέρες αγάπης και συγχώρεσης, οι γιορτινές μέρες, οι περισσότεροι από εμάς θα πέφτουμε στην καθημερινότητα περιμένοντας τις επόμενες, για να γεμίσει και πάλι η ζωή μας με χρώματα. Ορισμένοι όμως θα ήθελαν οι μέρες αυτές να περάσουν ανεπιστρεπτί. Δε θέλουν να θυμούνται πως τις μέρες που οι άλλοι γιόρταζαν, οι ίδιοι έπεφταν θύματα της μανίας ενός συνανθρώπου τους. Οι κακοποιήσεις άλλωστε αυτές τις μέρες ίσως να πονούν πολύ περισσότερο, μέσα στο γενικό κλίμα ευφορίας, αγάπης, σεβασμού, συγχώρεσης, ψυχικής και πνευματικής ανάτασης. Κι όμως, σύμφωνα με ειδικούς, τις μέρες γιορτής τα θλιβερά αυτά γεγονότα πληθαίνουν.

Ενώ η πόλη γιόρταζε και οι άνθρωποί της αναλώνονταν σε γιορταστικά πάρτι και γλέντια ή χορταστικά γεύματα, οι κακοποιήσεις και οι βιασμοί των γυναικών που έγιναν, αλλά δεν καταγγέλθηκαν επίσημα, αποτέλεσαν μία από τις πιο μελανές στιγμές των γιορτών.

Η σεξουαλική κακοποίηση, η ασέλγεια και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας δεν είναι απλά ένα κοινωνικό φαινόμενο, αλλά αποτελεί πληγή, που μάλιστα "φουντώνει" σε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους, όπως αυτή των εορτών. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο, επίκουρο καθηγητή των Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, Χρήστο Μουτζούκη, σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται αύξηση των βιασμών σε ποσοστό περίπου 15%. Συγκεκριμένα, ο κ. Μουτζούκης δήλωσε ότι "οι βιασμοί γίνονται κυρίως από άτομα ηλικίας από 16-24 ετών, και ειδικότερα από άτομα χαμηλών κοινωνικοοικονομικών τάξεων και με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο".

Τα κύρια χαρακτηριστικά του δράστη ενός βιασμού είναι η πιθανή διαταραχή προσωπικότητας ή η πρότερη σχέση του δράστη με τη μητέρα του. Συνήθως αυτά τα άτομα έχουν ευάλωτο εγώ, νιώθουν ότι υστερούν σε σχέση με πολλά πράγματα και φοβούνται την απόρριψη από την κοινωνία. Το 5% των βιαστών προχωράει και σε φόνο του θύματος, και τις περισσότερες φορές λόγος δεν είναι το σεξ.

Οι κύριοι τύποι των βιαστών είναι: 1. αυτοί που βιάζουν για τη δύναμη, εξουσία, ισχύ και 2. αυτοί που έχουν εχθρότητα, θυμό και απέχθεια για τις γυναίκες. Οι βιαστές της πρώτης ομάδας χωρίζονται σε δύο υποομάδες. α) αυτούς που βιάζουν έχοντας στο μυαλό τους τη διεκδίκηση για εξουσία (44%) και β) αυτοί που το κάνουν για επιβεβαίωση και για να νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο στα χέρια τους (21%).

Από την άλλη πλευρά, οι βιαστές της δεύτερης ομάδας χωρίζονται σε α) αυτούς που βιάζουν για εκδίκηση και επιθυμούν να μειώσουν τη γυναίκα (30%) και β) σε αυτούς που ως μέσο για τη βία χρησιμοποιούν το σεξ. Εδώ παρατηρούνται και σαδιστικά στοιχεία από τα άτομα (5%).