Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν τα επίπεδα άγχους των Ελλήνων επιχειρηματιών το 2005, καθώς έξι στους δέκα δηλώνουν ότι η περασμένη χρονιά συνοδεύτηκε από περισσότερο άγχος σε σχέση με το πιο ήρεμο 2004, όπως προκύπτει από τη Διεθνή Έρευνα Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων (IBOS) της Grant Thornton International.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία εξέτασε περισσότερους από 7.000 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 30 χώρες του κόσμου, το 57% όλων των ιδιοκτητών επιχειρήσεων ανέφερε υψηλότερο άγχος σε σχέση με το 2004, ενώ μόλις το 6% δήλωσε μείωση του άγχους. Στην κορυφή της λίστας του άγχους βρέθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της Ταϊβάν (όπου εννέα στους δέκα επιχειρηματίες αισθάνθηκαν περισσότερο αγχωμένοι το 2005), ενώ ακολουθούν η Κίνα (87%), οι Φιλιππίνες (76%), η Μποτσουάνα (74%), το Χογκ Κογκ (69%), η Σιγκαπούρη (67%), η Μαλαισία και η Νότια Αφρική (65%) και η Ελλάδα (63%).

Οι επιχειρηματίες με λιγότερο άγχος βρίσκονται φέτος στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αν και ακόμη και εκεί τα επίπεδα του άγχους έχουν αυξηθεί δραματικά. Η Σουηδία καταλαμβάνει την τελευταία θέση του πίνακα, με το 24% να αισθάνεται περισσότερο άγχος, και ακολουθούν η Ιταλία (40%), η Ισπανία και η Γαλλία (42%), η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία (43%) και οι ΗΠΑ (45%).

Ημέρες αδείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ του επιπέδου άγχους και των ημερών αδείας που παίρνουν τα στελέχη σε όλο τον κόσμο (χωρίς να υπολογίζονται οι επίσημες αργίες). Η πλειονότητα των επικεφαλής επιχειρηματιών στην Ανατολική Ασία υπέφερε από υψηλή αύξηση του άγχους το 2005 ενδεχομένως λόγω λίγων ημερών αδείας. Στην τελευταία θέση μεταξύ των ασιατικών χωρών είναι η Ταϊλάνδη με μόνο τέσσερις ημέρες αδείας το χρόνο, η Ταϊβάν (οκτώ ημέρες), η Μαλαισία και η Τουρκία (δέκα ημέρες). Οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν με μεγάλη διαφορά τις περισσότερες ημέρες αδείας, κατά μέσο όρο 22 έναντι 12 ημερών μόνο στην Ανατολική Ασία. Στο περιβάλλον "σκληρής εργασίας" των ΗΠΑ ο μέσος όρος ημερών αδείας ήταν επίσης χαμηλός, στις 14 ημέρες. Στην κορυφή του πίνακα με τις περισσότερες ημέρες αδείας παγκοσμίως είναι η Γαλλία -27 ημέρες κατά μέσο όρο.