Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( η θεσσαλονίκη στο σιωπηλό παράθυρο :: 28/3/2006 22:08:24) 

Η Θεσσαλονίκη στο σιωπηλό παράθυρο

Εκτός από τα κανονικά παράθυρα, τα οποία μας εξυπηρετούν πολλαπλώς στους τόπους κατοικίας και εργασίας μας, υπάρχουν και άλλα παράθυρα, που με τον τρόπο τους συμβάλλουν στη σύγχρονη ζωή μας, είτε είναι τα παράθυρα των υπολογιστών, αγγλιστί Windows, είτε τα τηλεοπτικά. Να, όμως, που ένα νέο παράθυρο μπήκε στη ζωή μας με τόσο κραυγαλέο και τραγικό τρόπο.

Χθες, λοιπόν, μάθαμε πως "ορολογικά σιωπηλό παράθυρο" ονομάζουν οι επιστήμονες το διάστημα κατά το οποίο, ενώ το αίμα είναι μολυσματικό, ένα αιματολογικό εργαστήριο δεν μπορεί να το διαγνώσει. Κάτι τέτοιο πρέπει να συνέβη και στην περίπτωση των δύο συνανθρώπων μας που μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS εδώ, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Εντούτοις, υπάρχει μέθοδος, με την οποία μπορεί να περιορίζεται το λάθος, η οποία ήδη εφαρμόζεται σε οκτώ νοσοκομεία της Ελλάδας, σε κανένα όμως της Θεσσαλονίκης. Μετά το τραγικό γεγονός, όμως, με υπουργική απόφαση η μέθοδος αυτή θα εφαρμοστεί και σε τρία ακόμη κέντρα αιμοδοσίας, ανάμεσα σε αυτά και του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Και πάλι όμως ο κίνδυνος να μην εντοπιστεί το μολυσμένο αίμα δεν μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς. Έτσι, δυστυχώς, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα του στατιστικού λάθους. Αυτό δεν σημαίνει πως οι αρμόδιοι από τη μεριά τους δεν πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να το αποτρέψουν.

Όσοι λοιπόν βρεθούν σε μιαν ανάλογη ανάγκη, π.χ. λόγω εγχείρησης ή ατυχήματος, είναι εκτεθειμένοι σε έναν τέτοιο κίνδυνο. Ομάδα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου είναι οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και γενικότερα οι πολυμεταγγιζόμενοι. Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες προς εκμηδένιση του κινδύνου πρέπει να είναι συνεχείς και αδιάκοπες.

"Η χώρα μας είναι ασφαλής και θωρακισμένη", σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Θέλουμε να πιστεύουμε πως έτσι έχουν τα πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται οποιουδήποτε είδους εφησυχασμός.

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πρέπει να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μέσα. Δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή πόλη με ανάλογο πληθυσμό να μη διαθέτει τα σύγχρονα αυτά μέσα, τα οποία προστατεύουν την υγεία των πολιτών. Και αυτά πρέπει να τα διεκδικούν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμη και όταν δεν είναι άμεσα αρμόδιοι. Οι πιέσεις προς την κεντρική εξουσία πρέπει να είναι συνεχείς, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, στην οποία δεν υπάρχουν πολλοί Θεσσαλονικείς στην κυβέρνηση.

Όσο για αυτά που ακούγονται, ότι το θέμα εμπλέκεται στη διένεξη ανάμεσα στον νυν και στον τέως υπουργό, δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο ισχύει. Η υπόθεση της υγείας είναι υπεράνω οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων.