Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( ετσι είναι, αν έτσι νομίζει (ο πρωθυπουργός) :: 15/3/2006 19:46:13) 

Ετσι είναι, αν έτσι νομίζει (ο πρωθυπουργός)

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ

Ερώτηση: Γιατί χαίρεται και πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός;

Απάντηση (χαμηλόμισθου, χαμηλοσυνταξιούχου και, προπαντός, ανέργου τινός): Δεν γνωρίζω.

Είναι αλήθεια ότι από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ο κ. Καραμανλής δεν είχε και πολλές αφορμές -σε πολιτικό επίπεδο εννοείται- για να χαρεί και να πανηγυρίσει.

Από τη μια οι δημόσιες και παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις των υπουργών και στελεχών του (πενήντα και βάλε παραιτήσεις, καρατομήσεις και εκπαραθυρώσεις). Από την άλλη τα σκάνδαλα (παραδικαστικό, παραεκκλησιαστικό και εσχάτως οι τηλεφωνικές υποκλοπές) και οι κόντρες με την Ε.Ε. (απογραφή, βασικός μέτοχος).

Έτσι, μόλις πήρε τα καλά (για τον ίδιο και την κυβέρνησή του) νέα από τις Βρυξέλλες, με την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας, ένιωσε την ανάγκη να εμφανιστεί στις τηλεοράσεις και να μας ανακοινώσει ότι "νοικοκυρεύτηκαν τα δημόσια οικονομικά" και, άρα, δικαιώθηκε η επιλογή (του) της ήπιας δημοσιονομικής πολιτικής.

Βεβαίως, τίθεται ένα ουσιαστικό ερώτημα: Θα έχει κάποιο αντίκρισμα αυτό το κατά Καραμανλή νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους;

Όχι. Απλώς ο πρωθυπουργός προσπάθησε να χαϊδέψει τα αυτιά τους για μία φορά ακόμη με άλλη μία προεκλογική υπόσχεση, όπως το 2004.

Κατά τη λογική του πρωθυπουργού, η οικονομία (οι δείκτες δηλαδή) μεταβλήθηκε εν μια νυκτί, βοηθούσης της "ήπιας προσαρμογής" (χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις), σε ανθούσα, ου μην και καρποφορούσα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων (εις βάρος των γνωστών θυμάτων αυτής της χώρας).

Όμως, επειδή οι ως άνω (μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι) και μνήμη διαθέτουν και κρίση, θυμούνται ότι ανάλογη δέσμευση είχε αναλάβει και ο υπουργός επί των Οικονομικών στη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού του 2005.

Τι επακολούθησε κατά τους πρώτους μήνες εκείνης της δύσκολης χρονιάς (αύξηση του ΦΠΑ κτλ.) δεν χρειάζεται να το υπενθυμίσω.

Γιατί, λοιπόν, να εκληφθεί ως ειλικρινής η προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού; Λόγω πρότερου έντιμου βίου ή μήπως επειδή διαθέτει -που δεν διαθέτει- την έξωθεν καλή μαρτυρία σε σχέση με προηγούμενες δεσμεύσεις;

Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή έχει αποδείξει ότι η πολιτική της μπατάρει υπέρ των εργοδοτών. Ακολουθεί με ευλάβεια μια πολιτική εξυπηρέτησης των λίγων εις βάρος των πολλών. Προεκλογικώς είχε υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες, αλλά επί του πρακτέου ακολούθησε την πεπατημένη, αποδεχόμενη το σύνολο των αιτημάτων των βιομηχάνων και των τραπεζιτών.

Αυτό απέδειξε κατά τη δίχρονη παραμονή του στον πρωθυπουργικό θώκο ο κ. Καραμανλής. Σαν έτοιμος από καιρό, προωθεί το πακέτο μέτρων του κεφαλαίου, το οποίο αποβλέπει στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων: απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, θέσπιση νέων κινήτρων για προσλήψεις, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, περιορισμό της εμβέλειας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος (μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας).

Αυτό είναι "το περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλους", το οποίο υποσχέθηκε εκ νέου -όπως και το 2004- ο πρωθυπουργός με την προχθεσινή δήλωσή του.

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζει.