Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( η ορθοδοξία είναι ζωή :: 9/3/2006 23:19:24) 

ΣΧΟΛΙΟΝ ΠΑΡΑΔΟΞΟΝ

Του πατρός ΒΑΡΝΑΒΑ

Η Ορθοδοξία είναι ζωή

Η Ορθοδοξία δεν είναι ιδέες, θεωρίες και τεχνικές. Είναι ζωή, πρόσωπο. Είναι ο Χριστός. Είναι φανέρωση καινού τρόπου ζωής, του τρόπου που ζεις όταν "πεθαίνεις", που γίνεσαι πλούσιος όταν είσαι "φτωχός", που κερδίζεις όταν θεληματικά χάνεις, για να χαρεί ο άλλος, που είσαι παντοδύναμος όταν γίνεσαι ελάχιστος και αδύναμος.

Το πνεύμα του κόσμου επιθυμεί την αναγνώριση και τη δύναμη, την επιτυχία και την καταξίωση, γι' αυτό φέρνει το διχασμό και τη σύγκρουση. Όταν είσαι καταξιωμένος στη Χάρη Του, ο πόθος σου είναι να πεθάνεις, για να ζήσει ο άλλος, γι' αυτό πάντα ζεις τη χαρά της Αναστάσεως. Είσαι άσημος και ανύπαρκτος, αλλά, αν είσαι μέσα στην αγάπη Του, βρίσκεσαι παντού, γιατί η αγάπη Του σε ενώνει με όλη την κτίση, είσαι οικουμενικός. Δεν επιθυμείς τη δύναμη και την καταξίωση, γιατί έχεις άλλο θησαυρό μέσα σου, που χάνεται με την κοσμική σύγκρουση και διεκδίκηση. Πενθείς για την αμαρτωλότητά σου και χαίρεσαι! Παράδοξα πράγματα. Πολύ φτωχός ο πολιτισμός μας που αγνοεί την ύπαρξη αυτού του τρόπου ζωής. Είσαι μόνος και κοινωνείς τους πάντες. Είσαι με τους αδελφούς και βλέπεις το Χριστό. Μπαίνεις στο ναό, μεταλαμβάνεις το σώμα και το αίμα Του, βγαίνεις έξω και όλα γίνονται Χριστός. Νοιώθεις ότι είναι απάτη αυτό που λένε, ότι είναι άσχημος ο κόσμος και ότι χάλασαν οι άνθρωποι. Όλοι έχουν τη δυνατότητα να γίνουν "Χριστός" κατά χάριν - και ο μεγαλύτερος εγκληματίας ακόμη και στα έσχατα γερατειά του. Αυτή είναι η ελπίδα της Ορθοδοξίας μας, γι' αυτό δεν συμπαθεί την κατάκριση και την κάθαρση. Ποθεί να αγκαλιάσει όλη την οικουμένη, δίνοντάς της την αγωγή της ζωής, της σχέσης και της ελευθερίας.

Είναι βλασφημία για την Ορθοδοξία να απαιτεί πολιτική δύναμη ή να επιθυμεί εθνική σύγκρουση και υπεροχή. Δοξάζει το Θεό για όλα τα δώρα του και τα διαχειρίζεται σωστικά παραπέμποντας στο πρόσωπο και την Άνω Ιερουσαλήμ. Μια διεκδίκηση έχει, να βρει τον τρόπο να γίνει μαρτυρία ελπίδας και σωτηρίας για όλο τον κόσμο. Δεν το κάνει βελτιώνοντας τις ποιμαντικές της μεθόδους, ούτε κηρύσσοντας, ελέγχοντας και συμβουλεύοντας, αλλά προσευχόμενη ασκητικά και ζώντας λειτουργικά και ευχαριστιακά. Αποκτά το λόγο του Κυρίου, που είναι αληθινός, διακριτικός και προσωπικός. Αυτός ο λόγος που τον ακούς, τον βλέπεις και λες "εδώ είναι αλήθεια, παραδίδομαι".