Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( η "g14" σε θεση ισχυος :: 21/3/2006 19:51:48) 

Δεν αστειεύεται πλέον η "G14"…

Η "G14" ΣΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ

Αλλάζει ο "χάρτης"

Αξιώνει μερίδιο εσόδων από τη ΦΙΦΑ

Η παγκοσμιοποίηση "χτύπησε" από καιρό την πόρτα του ποδοσφαίρου και τίποτε δεν θεωρείται πια αυτονόητο. Η νομική διαμάχη του συνασπισμού των ισχυρών συλλόγων "G14" με τη ΦΙΦΑ γίνεται για το… πάπλωμα.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΓΙΑΤΖΗ

Η υπόθεση Ούλμερς αποτελεί μόνο την αφορμή για να πάψει η σχέση… συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ συλλόγων και εθνικών ομάδων. Οι σύλλογοι ζητούν χρήματα για να παραχωρούν τους διεθνείς τους στις εθνικές, με το ατράνταχτο επιχείρημα "εμείς τους ακριβοπληρώνουμε, άλλοι τους εκμεταλλεύονται εμπορικά". Και για να δείξει τις προθέσεις της, η "G14" έθεσε ως τιμή… εκκίνησης τα 860 εκατ. ευρώ αποζημίωσης! Ο δικηγόρος της, Ζαν Λουί Ντιπόν -ο ίδιος που το '95 κέρδισε τη δίκη Μποσμάν κι άλλαξε τον παγκόσμιο αθλητικό "χάρτη"- ήταν σαφέστατος: "Μόνο από το Μουντιάλ 2006, η ΦΙΦΑ θα αποκομίσει κέρδη 2,5 δισ. ευρώ! Κι οι σύλλογοι που παραχωρούν τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές, δεν καρπώνονται το παραμικρό".

Μετάφραση; "Βάλτε μας στη μοιρασιά, ειδάλλως, εσείς θα χάσετε"! Οι σύλλογοι, άλλωστε, στερούνται συχνότατα τους ποδοσφαιριστές τους για Μουντιάλ, Euro, Κόπα Αμέρικα, Κύπελλα Εθνών, προκριματικούς ή φιλικούς αγώνες εθνικών χωρίς αποζημίωση. Την ίδια ώρα, η ομοσπονδία της Βραζιλίας, για παράδειγμα, καρπώνεται ένα εκατ. ευρώ για απίθανα φιλικά στο… Κατάρ ή την Κίνα, αποσπά τον κάθε Ροναλντίνιο για 4-5 μέρες κι όταν αυτός επιστρέφει στην κάθε Μπαρτσελόνα, είναι εξουθενωμένος ή, χειρότερα, τραυματισμένος! Το αντεπιχείρημα της ΦΙΦΑ ότι "ήδη οι εθνικές ομοσπονδίες αποζημιώνονται" ακούγεται αστείο, γιατί αφενός πρόκειται για… ψίχουλα, αφετέρου τα χρήματα δεν φτάνουν ποτέ στους συλλόγους.