Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( ο μύθος τους παραμύθι μας :: 21/3/2006 20:31:42) 

Ο μύθος τους παραμύθι μας

ροκάρει ο ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΑΣ

Το Σάββατο ο Σόλιντ το δήλωσε ξεκάθαρα. "Tourist", είπε καθαρά (ελληνιστί τουρίστες) θέλοντας να χαρακτηρίσει την εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, των ίδιων που έκαναν 16 συνεχείς νίκες. Ο χαρακτηρισμός ενόχλησε τους ποδοσφαιριστές. Και εκεί που το θέμα αναδείχθηκε στα πρωτοσέλιδα, με πιθανότητα εξέλιξης σε κρίση, παρενέβη χθες ο Σάββας Θεοδωρίδης. "Άλλο τουρισμός, κι άλλο τουρίστας. Η λέξη "τουρίστες" δεν ακούστηκε".

Ο Θεοδωρίδης, όπως όλοι, ξέρει ότι ο Σόλιντ είπε "τουρίστες". Γνωρίζει επίσης ότι λέγοντας όσα είπε και εκτίθεται και απειλείται με κατηγορίες για έλλειμμμα σοβαρότητας. Το έκανε όμως, γιατί αυτή είναι η δουλειά που θέλει απ' αυτόν η εταιρεία. Να λειτουργεί, εκτός των άλλων, ως κυματοθραύστης, όποτε αυτός διαγνώσει κρίση. Κι ο Θεοδωρίδης το κάνει επιτυχώς, διαψεύδοντας όσους τον θεωρούν άνθρωπο ξεπερασμένης εποχής με παρωχημένες ιδέες. Διότι και την απαραίτητη προσωπικότητα διαθέτει, αλλά κυρίως και την εμπειρία του ανθρώπου που έχει παίξει ποδόσφαιρο.

Το παράδειγμά του προσφέρεται ως πεδίο συμπερασμάτων. Σε μία πρόχειρη ανάλυση το εξής απλό: σε όσο τεχνοκρατική επενδυτική διάσταση κι αν περάσει το ποδόσφαιρο κάθε ομάδα-εταιρεία χρειάζεται έστω και ελάχιστο ψήγμα ιδεαλισμού. Κοινώς, τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, χωρίς τους ανθρώπους.

Επενδυτές και χρήματα οι ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης δεν διαθέτουν. Λίγα χρόνια πριν όμως, όταν διέθεταν, αποδείχθηκε ότι δεν διαθέτουν ανθρώπους σαν το Θεοδωρίδη. Βετεράνους (με ελάχιστες εξαιρέσεις) που όχι μόνο δεν φοβούνται να εκτεθούν, αλλά απεναντίας επιβεβαιώνουν συνεχώς το σλόγκαν του ΕΟΤ: Ζουν το μύθο τους στη Θεσσαλονίκη.