Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( πολιτική μονόπλευρης λιτότητας :: 14/3/2006 20:31:04) 

Πολιτική μονόπλευρης λιτότητας

Γιατί κάθε νέα αλλαγή πρέπει πάντα να αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων;

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 1

Τα αιτήματα του επιχειρηματικού κεφαλαίου περιλαμβάνουν απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, θέσπιση νέων κινήτρων για προσλήψεις, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και περιορισμό της εμβέλειας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μέσα από τη σύναψη τοπικών συμφώνων απασχόλησης σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας, αλλά και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Μιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ανασφάλειας, καθήλωσης των μισθών, αυξήσεων κάτω από τον πληθωρισμό, κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων και των δικαιωμάτων. Της "ήπιας προσαρμογής" (το επανέλαβε και χθες ο πρωθυπουργός) από μια κυβέρνηση του "μεσαίου χώρου", του "κοινωνικού κέντρου" με "κοινωνική ευαισθησία", όπως επαίρονται να αυτοπροσδιορίζονται ο πρωθυπουργός και η παράταξή του.

Αν αυτό, όμως, δεν είναι κοινωνική αναλγησία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Βεβαίως, κανείς δεν αμφισβητεί ότι στη νέα πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και οικονομίας ίσως να απαιτούνται επαναξιολόγηση και επαναπροσδιορισμός τόσο σε νοοτροπίες όσο και στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις, εργοδοτών και εργαζομένων. Αλλά γιατί πάντα κάθε νέα αλλαγή να αποβαίνει σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων; Γιατί η κάθε κυβέρνηση να υποκύπτει στις ορέξεις μόνο των εργοδοτών και ποτέ, μα ποτέ να μην υλοποιεί κάποια, έστω μία, από τις αφειδώς δοθείσες προεκλογικές υποσχέσεις της προς τους μη έχοντες και μη κατέχοντες;

Γιατί, επί παραδείγματι, η κυβέρνηση δεν στήνει ευήκοον ους στις προτάσεις της ΓΣΕΕ για άμεση εφαρμογή του 35ώρου σε επιχειρήσεις έντασης του κεφαλαίου και στη σύνδεση των επιδοτήσεων με τη δημιουργία θέσεων εργασίας; Γιατί δεν υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των εισφορών σε εργαζομένους που απολύουν άνω των 55 ετών για πέντε έτη σε περιοχές υψηλής ανεργίας;

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι η πολιτική της μπατάρει υπέρ των εργοδοτών. Ακολουθεί πολιτική εξυπηρέτησης των λίγων σε βάρος των πολλών. Αντιθέτως, μισθωτοί και συνταξιούχοι επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια σε συνθήκες σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας, χαμηλών μισθών, αλλά και ανασφάλειας. Άλλωστε δεν είναι άσχετο με αυτήν την κατάσταση ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον τους Ευρωπαίοι πολίτες.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και άνεργοι δεν έχουν άλλα επιλογή παρά να ακολουθήσουν το δρόμο της ενότητας και του αγώνα ενάντια στην οικονομική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Πολιτική που ακολουθεί και στηρίζει με ευλάβεια (και) η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.