Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( πολιτισμένε, καλέ μου άνθρωπε :: 22/2/2006 22:10:59) 

Πολιτισμένε, καλέ μου άνθρωπε

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ σου λέει ο άλλος. Κι όχι ό,τι κι ό,τι. Ελληνικός πολιτισμός. Αυτός που αποτελεί τη… βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Νέας τεχνολογίας όμως, πολύ πιο προηγμένης της προηγούμενης του συρτακίου και του μουσακά. Τουλάχιστον, εκείνος στηριζόταν στις οικονομίες του Ευρωπαίου τουρίστα. Αυτός στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στο… περίσσευμα του Έλληνα. Ο πολιτισμός του τζόγου είναι εδώ…

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ κι αυτός. Γιατί όχι; Τι περικλείει άλλωστε το πλαίσιο του ορισμού; Τις τέχνες και τις επιστήμες. Αλλά, αν δεν τέχνη κι επιστήμη μαζί, να προβλέπεις το αποτέλεσμα του αγώνα της ομάδας του χωριού τού πάνω με το κάτω φιόρδ για την 4η κατηγορία της Νορβηγίας, τότε ποιο είναι;

ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και καταγγέλλει λίστα 1.200 πολιτισμένων ατόμων με εξωπραγματικά κέρδη στο στοίχημα συνόλου 186 δισεκατομμυρίων παλιών δραχμών. Μεταξύ αυτών των 1.200 φέρονται να βρίσκονται παράγοντες του ποδοσφαίρου, διαιτητές, προπονητές, ποδοσφαιριστές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι της νύχτας. Η βουλευτής κάνει λόγο για στοιχήματα, προϊόν υποκλοπής. Μπορεί να έχει άδικο, η δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Μπορεί τους 1.200 να τους έχει βάλει στο μάτι ο Θεός. Να τους δίνει τόσα εκατομμύρια για να τους δοκιμάσει ως χαρακτήρες. Θεός είναι αυτός….

ΚΟΒΩ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Ξεχνώ την επαγγελματική ιδιότητα και γράφω ως οπαδός. Ως ένας από αυτούς του -κατάπτυστου για πολλούς- πολιτισμού των γηπέδων. Ναι, αυτού του πολιτισμού, που τους αντικατέστησε την κουλτούρα του φιλάθλου με την υποκολτούρα του φανατισμού της "Χ" ομάδας. Του μοναδικού πολιτισμού όμως, που δεν βγάζει (συνήθως…) λεφτά, αλλά δίνει.

ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ είτε βγουν αληθινές είτε ψευδείς ή καταγγελίες… Κρατήστε το μικρό, κάκιστο, ασήμαντο ελληνικό πρωτάθλημα μακριά από το στοίχημα. Αφήστε τον οπαδό να ξοδεύεται (χωρίς να φαίνεται σε καμία λίστα) υπέρ του αντικειμένου, του ποδοσφαίρου. Το έχει άλλωστε αποδεχθεί στη μοίρα του. Να ξοδεύεται όμως για να πλουτίζουν οι πολιτισμένοι δεν αντέχεται.