Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( ο υποκλέπτων των υποκλεπτόντων :: 9/2/2006 19:17:48) 

Ο υποκλέπτων των υποκλεπτόντων

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ http://www.critici.gr

Γιατί τόσος σάλος με τις υποκλοπές; Τι δεν ξέραμε δηλαδή, που χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι υπουργοί και ένας πίνακας, για να μας το εξηγήσουν;

Και τι μας εξήγησαν; Κοντολογίς ότι δεν ήξεραν, ακόμη δεν ξέρουν, και κατά πάσα πιθανότητα ποτέ δεν θα μάθουν, τι έγινε. Ολόκληρος υπουργός ασφαλείας δεν πήρε χαμπάρι πως ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ίδιος έχουν ασφάλεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει ποιο είναι το πολιτικό θέμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε ούτε και ο ίδιος να καταλάβει ποιο ήταν.

Το επεισόδιο ως συγκεκριμένο πολιτικό γεγονός είναι ασήμαντο. Από άποψη τεχνολογικών δυνατοτήτων, όπως φάνηκε και από τα λόγια των ειδικών, είναι και τρέχον! Από την άλλη μεριά είναι γνωστό ότι, όσο πιο πολλά ξοδεύονται για ασφάλεια, τόσο λιγότερη ασφάλεια υπάρχει. Εδώ στη θέση της ιστοσελίδας της CIA είχαν βάλει κάποιοι έναν αγκυλωτό σταυρό για κάμποσες ώρες και κανείς δεν το πήρε πρέφα! Εδώ "διέρρευσε" ότι η μελέτη που δικαιολογούσε την εισβολή της Αγγλίας στο Ιράκ ήταν το προσχέδιο μιας διδακτορικής διατριβής ενός φοιτητή και ουδείς κατάλαβε από πού διέρρευσε το μυστικό. Εδώ στo εσωτερικό δίκτυο της Microsoft οι ειδικοί της ασφάλειας έβλεπαν κάποια "ξένα λογισμικά" (καλή ώρα) να αλωνίζουν σχεδόν μία εβδομάδα, πριν να μπορέσουν να τα διώξουν. Κάτι θα γινόταν και σε μας, ως πολιτικοποιημένοι που είμαστε έγινε κάτι το πολιτικόν!

Το γεγονός όμως ότι η υποκλοπή ανακοινώθηκε με τον τρόπο που ανακοινώθηκε δείχνει ότι και οι συναρμόδιοι και όλοι οι άλλοι ένιωσαν μια κρυάδα στην πλάτη. Όσο και να κάνουν τους άνετους, νιώθουν τη διεθνή κρίση εξουσίας να πλησιάζει. Όταν η εξουσία παρακολουθεί τους πολίτες, απλώς δεν είναι δημοκρατική. Όταν παρακολουθείται (εκ των άνω, εκ των έσω, εκ των δίπλα), δεν είναι μόνη της εξουσία. Αυτά τα ξέραμε εκ πείρας. Όταν όμως η εξουσία αποκαλύπτει ότι δεν ξέρει ποιος και σε ποιο πλαίσιο την παρακολουθεί, αυτό τι είναι; Ε, λοιπόν αυτό είναι νέο ιστορικό δεδομένο.

Τι θα γίνει μία κυβέρνηση, αν ό,τι λένε οι υπουργοί κάθε μέρα μεταξύ τους, καθώς και στις "διεθνείς" τους υποχρεώσεις, βγαίνει στον αέρα μέσω Internet; Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα, που δεν τολμούν ούτε να σκεφτούν. Η τεχνολογία δημιουργεί μία νέα κατάσταση. Δημιούργησε και το όνειρο του απόλυτου ελέγχου και επομένως της διαιώνισης της εξουσίας. Αυτό που παρακολουθήσαμε αυτές τις ημέρες ήταν ένα πρώτο ξύπνημα μιας κυβέρνησης σε μία οδυνηρή πραγματικότητα, με την υπόλοιπη πολιτική σκηνή να κοιτά με δέος. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται όλοι πως η τεχνολογία δεν είναι ούτε έργο ούτε όπλο των λίγων εναντίον των πολλών. Είναι και έργο και όπλο των πολλών εναντίον των λίγων.