Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( δευτερολογια :: 2/3/2006 19:09:45) 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Τι λόγο έχουν οι Ολυμπιονίκες;

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΤΑΤΑΛΑΣ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών ανέδειξε χθες το νέο προεδρείο του. Στέλιος Μηγιάκης ο πρόεδρος και μάλιστα με ομοφωνία. Ρεθυμνιώτης, μάγκας από τους παλιούς, φίλος του Γιώργου Βαρδινογιάννη και εργένης εκ πεποιθήσεως. Χρυσός Ολυμπιονίκης στην πάλη το 1980, ο μοναδικός παλαιστής στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε διεθνή διοργάνωση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ όμως ο σύλλογος των Ολυμπιονικών, το όργανο των -κατά τεκμήριο- δημοφιλέστερων και πλέον αποδεκτών από την ελληνική κοινωνία αθλητών; Έχουν λόγο οι Ολυμπιονίκες για όσα συμβαίνουν στον χώρο του αθλητισμού; Έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων; Μπορούν να επηρεάσουν ή να συμβουλεύσουν τον εκάστοτε υφυπουργό Αθλητισμού; Έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τις ομοσπονδίες; Τους επιτρέπεται να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών, ώστε να δούμε να γεννιούνται και άλλοι Ολυμπιονίκες. Συμβάλλουν στην ενημέρωση για το μείζον πρόβλημα του αθλητισμού, που δεν είναι άλλο από το ντόπινγκ; Σε όλα αυτά η απάντηση είναι "όχι".

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε επισκέψεις των Ολυμπιονικών σε σχολεία και ιδρύματα. Σωστές κινήσεις είναι αυτές, αλλά δεν αρκούν στις δύσκολες εποχές που βιώνει το αθλητικό κίνημα. Ο Λάμπρος Παπακώστας έλεγε πρόσφατα στη "Μ Sports" ότι μέσω του συλλόγου πρέπει να αλλάξει το προφίλ του αθλητή στην κοινωνία.

Ο ΜΗΓΙΑΚΗΣ είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής, με μεγάλο κύρος στις τάξεις των αθλητών. Μένει να αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος για τις απαιτούμενες αλλαγές. Άλλωστε, έχει ένα μειονέκτημα σε σχέση με τον Πύρρο Δήμα, τη Φανή Χαλκιά και γενικώς τους Ολυμπιονίκες νέας γενιάς. Οι σημερινοί νέοι -φίλαθλοι και μη- δεν τον έχουν δει ποτέ να αγωνίζεται. Πολλοί, δυστυχώς, ίσως να μην γνωρίζουν το όνομα του 54χρονου Ολυμπιονίκη. Επικοινωνιακά, αυτό μετράει… Εκτός, αν οι υπόλοιποι Ολυμπιονίκες στο σύνολό τους δείξουν αποφασισμένοι να βοηθήσουν για να αλλάξουν τα δεδομένα και οι αθλητές να αποκτήσουν λόγο στα ζητήματα του αθλητισμού.