Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( η παράδοξη ηθική του θεού :: 2/2/2006 19:14:07) 

Η παράδοξη ηθική του Θεού

Του πατρός ΒΑΡΝΑΒΑ*

Ο φασισμός της εικόνας, του "φαίνεσθαι", δεσμεύει την ελευθερία μας και εχθρεύεται την προσωπική μας αλήθεια. Είναι εκπληκτικό ότι, όσο καλά μπορούμε να τα πάμε με τα πράγματα και τις τεχνολογικές γνώσεις, τόσο ανάπηροι γινόμαστε στις σχέσεις μας και ιδιαίτερα με τη γνώση του εαυτού μας. Είναι ύποπτη η αγωνία της κοινωνίας να προβάλλει την αγάπη και τον ανθρωπισμό, γιατί είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση όχι μόνο εξαιτίας των πολέμων, των συγκρούσεων ή των απαγορευτικών μέτρων, αλλά και της αδυναμίας να σεβαστεί ο άνθρωπος τον εαυτό του και να ανακαλύψει την αιώνια αξία του. Η μειονεξία και η ανασφάλεια που γεννώνται από την αμφιβόλου αξίας ζωή μας γεννούν την ανάγκη του ψευδούς εαυτού, την αποθέωση της εικόνας. Είναι η κοσμική υποκρισία συνέχεια της θρησκευτικής.

Το φάντασμα της "καλής εικόνας" διώχνει κάθε ίχνος ικμάδας και ζωντάνιας. Για ένα ξεροκόμματο αναγνώρισης και αποδοχής γινόμαστε αιχμάλωτοι του ψεύτικου εαυτού μας, αυτού που θέλουν οι άλλοι να είμαστε. Σε αυτή τη σύγχυση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ηθική ούτε μετάνοια αλλά ούτε και δυνατότητα ψυχικής ισορροπίας και χαράς! Ένας άλλος εαυτός από το δικό μου ζει για τους άλλους και για μένα. Πώς να βρω τότε τον άνθρωπο, πώς να ανοιχτώ στο Θεάνθρωπο;

Ο κοσμικός εχθρός του ήθους της "εικόνας" είναι η κρυφή κάμερα. Προκαλεί τρόμο η ιδέα της παρακολούθησης και στον πιο ακριβή κατά το βίο, γιατί όλων μας το μέτρο το αποκάλυψε αιώνες πριν ο Απόστολος Παύλος: "Πάντες ήμαρτον και υστερούνται της δόξης του Θεού". Είναι τρόμος, όχι μόνο γιατί με ταχύτητα φωτός γκρεμίζει ανηλεώς και διαψεύδει ό,τι από τη γέννησή μας προσπαθούμε να κτίσουμε, για να μας αναγνωρίζει η κοινωνική σύμβαση, αλλά και στην άγνοιά μας ότι υπάρχει μία ευκρινέστερη κάμερα, που γνωρίζει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Είναι η παντογνωσία και η προνοητική αγάπη του Ουρανίου Πατρός. Αυτή η κάμερα δεν έρχεται να ντροπιάσει ούτε απλώς να εκθέσει και να αποκαλύψει. Δεν την ενδιαφέρει τόσο η βρομιά μας, αλλά αυτό που κρύβεται πίσω από αυτήν και αγνοούμε. Είναι η εικόνα Του, που θάψαμε, είναι η πολύτιμη αξία που έχει ο καθένας μας. Πόθος αυτής της κάμερας είναι να διεισδύσει εν αγάπη στη βρομιά μας, να συναντηθεί με τον προσωπικό μας θησαυρό και να τον αναστήσει, να τον ενεργοποιήσει.

Η αγάπη που λέγει "Πες πρώτος τις αμαρτίες σου, για να δικαιωθείς", ούτε να τιμωρηθείς, ούτε να συγχωρηθείς αλλά κάτι παραπάνω: να δικαιωθείς! Αυτή είναι η παράδοξη ηθική του Θεού!