Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( εθνική χαμάς και ταξική παπαρήγα :: 2/2/2006 18:43:07) 

Εθνική Χαμάς και ταξική Παπαρήγα

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Του ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ http://www.critici.gr

Αν λύση του Παλαιστινιακού είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού τεχνητού κράτους δίπλα στο τεχνητό ισραηλινό, τότε η φυσική κατάσταση στην Παλαιστίνη είναι το αίμα και η καταστροφή.

Υποτίθεται ότι ο θρίαμβος της Χαμάς στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν μία έκπληξη για τους πολιτικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που συνδέεται πολλαπλά με την περιοχή της Παλαιστίνης. Πόσο έκπληξη ήταν ο θρίαμβος της Χαμάς, τη στιγμή που όλοι ζητούν εναγωνίως την πόλωση; Βεβαίως όλοι εύχονται να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει ειρηνικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η λύση όμως των δύο κρατών δεν είναι συνταγή για ειρήνευση, είναι συνταγή για την οριστική εγκατάσταση της βίας.

Οι εδώ θιασώτες της αυτοκρατορικής πολιτικής ούτε εξεπλάγησαν ούτε αναρωτιούνται. Άλλωστε δεν μιλάνε. Περίμεναν την εκλογή της Χαμάς ως μία καλή εκδοχή για τη διαιώνιση της προσοδοφόρας και ζωογονητικής βίας. Απλά, επειδή τα αυτοκρατορικά σχέδια δεν έχουν πετύχει ποτέ μέχρι σήμερα, έχουν αγωνία αν η συνταγή αυτή τη φορά θα πετύχει. Οι ηγέτες των άλλων πολιτικών δυνάμεων, είτε επιθυμούν ειλικρινά την ειρήνη είτε όχι, δεν αναρωτιούνται για τίποτα. Λένε πολλά, αλλά τόσα χρόνια δέσμιοι του καιροσκοπισμού τους απλά έχουν εθιστεί στο να θεωρούν τα ευχολόγια και τις κενολογίες πολιτικό λόγο.

Η πραγματική έκπληξη είναι η Αλέκα Παπαρήγα. Προβάλλεται από το "Ριζοσπάστη" ένα απόσπασμα από κάποια συνέντευξή της στο ράδιο "ΑΛΦΑ", στο οποίο λίγες ημέρες μετά το μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εγκληματική κομμουνιστική βία η κ. Παπαρήγα τάσσεται υπέρ της βίας, αφήνοντας κατά μέρος τον κομμουνισμό. Με αφορμή τη βία της Χαμάς προσθέτει στη γνωστή εθνικολαϊκή σάλτσα και λίγο ταξικό πιπέρι και βγαίνει μία συνταγή για ένα κράτος που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, θα είναι όμως αντίθετο -ως προς τις εσωτερικές και διεθνείς σχέσεις του- από αυτό που θα ήθελε ο Μπους. Και για να πετύχει η συνταγή, "χρησιμοποιώ (λέει σε πρώτο πρόσωπο) την ένοπλη πάλη", αρκεί να την επιλέξει ο λαός και να έχει στόχο τη λαϊκή απελευθέρωση!

Δεν λέει όμως η κ. Παπαρήγα με ποια ταξική ή άλλη αντίληψη είναι συμφέρον των κατοίκων της Παλαιστίνης ο διαχωρισμός τους σε δύο κράτη. Το πείραμα της κατασκευής του κράτους του Ισραήλ πληρώνουν σήμερα και οι Ισραηλίτες και οι Παλαιστίνιοι. Η κατασκευή κρατών έγινε μόδα τελευταία. Σχέδια και συντάγματα πάνε και έρχονται! Κύπρος, Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ευρώπη, Ιράκ. Αίμα είδαμε μπόλικο, κράτος όμως δεν είδαμε. Κάθε άνθρωπος θέλει σήμερα να εξασφαλίσει τον τόπο του και τη δημιουργική του ζωή. Αυτό δεν γίνεται με σφαγές αλλά με συνεργασία. Χθες ο πόλεμος ήταν ίσως αναπόφευκτος. Σήμερα οι λαοί επιλέγουν ό,τι θέλουν. Σημασία έχει τι θα επιλέγουν αύριο.