Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προ ημερών για τη διαχείριση της λυματολάσπης ήταν πολύ διαφωτιστική όχι μόνο για τους φορείς που άμεσα εμπλέκονται στο θέμα αλλά για ολόκληρη την πόλη.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης άκουσαν με προσοχή τα δεδομένα για τη διαχείριση της λυματολάσπης με όλους τους σύγχρονους τρόπους και διαπίστωσαν για ακόμη μία φορά, όπως τόνισε και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι σύγχρονες μέθοδοι επεξεργασίας των λυμάτων που εφαρμόζονται στο εξωτερικό δεν έχουν καμία σχέση με όσα συμβαίνουν σε αυτό το επίπεδο στο νομό.

Με πολλή προσοχή οι υπεύθυνοι άκουγαν όσα λέγονταν στη διάρκεια της ημερίδας. Και από αυτά έγινε σαφές ένα πράγμα: Για να λυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, πρέπει να δοθούν χρήματα και μάλιστα πολλά.

Ήδη τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ επιβαρύνονται λόγω του βιολογικού καθαρισμού έστω και ελάχιστα και είναι πολύ πιθανό να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο, όταν αρχίσει η επεξεργασία και συγκεκριμένα η ξήρανση της λυματολάσπης.

Διότι, όπως ειπώθηκε και στην ημερίδα, η ξήρανση της λυματολάσπης είναι η ενδεδειγμένη λύση για την επεξεργασία της.

Θεωρητικά οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε πριν από τη λήξη της σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ της ΕΥΑΘ και του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης να είχαν μεριμνήσει για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για την προσωρινή αποθήκευσή της. Οι σχεδόν 150 τόνοι λυμάτων που παράγονται καθημερινά από το βιολογικό καθαρισμό πρέπει να διατεθούν με κάποιο τρόπο, αλλά κανείς δεν έχει κατανοήσει πώς ακριβώς θα γίνει αυτό…

Ναι λοιπόν τα σκουπίδια σε κάθε μορφή τους πρέπει κάποτε να διαχειριστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχουν ασφάλεια και προστασία των πολιτών…

Η λύση να πετιέται το… μπαλάκι από τον έναν φορέα στον άλλον έχει και αυτή το δικό της πολιτικό κόστος.