Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( θα θερίσει θύελλες :: 26/3/2006 22:18:22) 

Θα θερίσει θύελλες

Ιδιαιτέρως θερμή αναμένεται η άνοιξη για την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, αφού καλείται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πολιτικής της κυρίως σε όσα έχουν να κάνουν με τις εργασιακές σχέσεις και το καυτό θέμα του ασφαλιστικού.

Την ώρα που η υψηλή ανεργία και η καλπάζουσα ακρίβεια συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την πλειοψηφία των πολιτών, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα που θα φέρουν σε πιο επώδυνη θέση τους μη έχοντες και μη κατέχοντες.

Αύξηση ορίων ηλικίας με ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων, απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, θέσπιση νέων κινήτρων για προσλήψεις, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και περιορισμό της εμβέλειας της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας αποτελούν κυβερνητικούς στόχους, οι οποίοι θα απορρυθμίσουν όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την κοινωνία.

Τελευταίο κρούσμα η εν κρυπτώ κατάθεση τροπολογίας που ανατρέπει τα ισχύοντα στην Εμπορική Τράπεζα και αποτελεί τον προπομπό για ανάλογες ρυθμίσεις και στις άλλες τράπεζες. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, συνεχίζοντας την παράδοση των προκατόχων της, κατέθεσε, διά των συναρμοδίων υπουργών, την επίμαχη τροπολογία το βράδυ της Παρασκευής (παραμονή της αργίας της 25ης Μαρτίου), προκειμένου, όπως επιθυμούσε, να αποφύγει την άμεση αντίδραση των ενδιαφερομένων.

Η ως άνω ρύθμιση, όπως αναμενόταν, έβαλε φωτιά στα συνδικάτα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, οι συνδικαλιστές, αφού κατήγγειλαν ως παράνομη και πραξικοπηματική την ενέργεια της κυβέρνησης, αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις, σήμερα στην Εμπορική Τράπεζα και αύριο πανελλαδική παντραπεζική απεργία.

Έχουμε ξαναγράψει ότι η πολιτική του κ. Καραμανλή μπατάρει υπέρ των εργοδοτών. Αυτό επιβεβαιώνεται και με την προωθούμενη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Ικανοποιεί τις απαιτήσεις των τραπεζιτών, όπως αυτές εκφράστηκαν πριν από λίγο καιρό με την απόφασή τους να μην προχωρήσουν στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με την ΟΤΟΕ. Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στις αντιδράσεις του κόσμου, της νεολαίας και της εργασίας που έρχονται από την Ευρώπη και συνεχίζει το δρόμο που της υποδεικνύουν οι τραπεζίτες και ο ΣΕΒ. Η τροπολογία βρίσκεται σε αντισυνταγματική κατεύθυνση, χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ στους εργοδότες και υπονομεύει τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η κυβέρνηση, ώς φαίνεται, έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε νεοφιλελεύθερες λύσεις. Σπέρνει ανέμους και σύντομα θα αναγκαστεί να θερίσει θύελλες.