Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( μεταίχμιο χαρμολύπης :: 6/3/2006 23:10:44) 

Μεταίχμιο χαρμολύπης

"Άγιοι Πάντες, παγκάκια, Λευκός Πύργος, παλιά αυτοκίνητα και φόβος. Ξέρεις τι είναι να πέφτεις να κοιμηθείς στο κρύο, πεινασμένος και να 'ρχεται από πάνω σου κάποιος, για να σε ληστέψει; Να μην μπορείς να ησυχάσεις ούτε στο παγκάκι; Τι να σου δώσω, ρε φίλε; Την ψυχή μου θες; Πάρ' την να τελειώνουμε". Από συνομιλία συντάκτη της "Θ" με έναν άστεγο στο λιμάνι.

Δυτικά, στον Εύοσμο, η Ψυχαργώ ασθενεί. Μερίδα κατοίκων αντιδρά στη λειτουργία οικοτροφείου με πρώην ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Πεδίον "εμφύλιας κοινωνικής σύγκρουσης".

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει, έπειτα από έρευνα στη διεύθυνση Αλλοδαπών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, "σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και απουσία ηλεκτρονικού συστήματος για την άμεση επικοινωνία και ενημέρωση των δήμων σχετικά με τη διαδικασία νομιμοποίησης των αλλοδαπών μεταναστών". Αριθμός αιτήσεων; Άνω των 100.000. "Σας παρακαλούμε να φροντίσετε για την άμεση εγκατάσταση του αναγκαίου ηλεκτρονικού μηχανογραφικού συστήματος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για τις απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες, προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει δεύτερη διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης", καταλήγει το πόρισμα, που στάλθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Της πάνε τα Κούλουμα της πόλης μας. Πολυάριθμες εκδηλώσεις, ευκαιρίες προβλέψιμης προβολής. Καλά κι άγια. Γέλασε κι ο Μεγαλέξανδρος της παραλίας με την ατυχήσασα απόπειρα να υψωθεί ο "μεγαλύτερος χαρταετός των Βαλκανίων".

Κάτι μας ωθεί να "ανασύρουμε" το γράμμα που έγραψε πέρυσι ο Θωμάς Κοροβίνης "στον αδελφό Γιώργο Ιωάννου, που λείπει 20 χρόνια στην καταπακτή": "Ο παπάς στους Άγιους Πάντες συμμάζεψε όλα τα πρεζόνια. Μαραγκιάζει η ψυχή μου εδώ. Τρεμοζώ στα φυλλοκάρδια της πόλης… Τουρκόσπιτα Άνω Πόλης, νυν βιλάρες. Σα να το 'ξερες. Αλβανοί αποκλειστικώς πωλητές ελληνικής σημαίας. Οδυσσέας Τσενάι-Νέα Μηχανιώνα, φάουλ. Δήθεν σέβας προγόνων. Ελληνορθόδοξοι παλαιάς κοπής, ανίατοι, μακράν Θεών και Ελλάδος. Αη Δημήτρης, οίκος εμπορίου. Γενί χαμάμ, καπαλί. Αριστοτέλους, παντού φραπέδες. Βιτρίνες… Εποικισμός χερσονήσου Κασσάνδρας απέτυχε. Πανεπιστήμιο, κονδυλοδίαιτο, φοιτητές εισηγητές 'βίου γκλάμουρ'. ΠΑΟΚ, βούτα στο κενό. Κάθε πρωί ανταπόκριση με πρωτεύουσα: Άνω Πετράλωνα-Παναγιώτης Ψωμιάδης 10-0. 'Τα καλά μαντάτα αποκρύβουνε την παρουσία τους'". Την άλλη φορά θα έχουμε περισσότερες ανταποκρίσεις και ρεπορτάζ για νέα φιλόδοξα αναπτυξιακά προγράμματα. Σήμερα και για τη Ζώνη Καινοτομίας έχουμε. Και για το μέλλον της ενέργειας έχουμε. Και για το φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού… έχουμε;