Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( εξουσία! :: 19/1/2006 22:03:07) 

Εξουσία!

Του πατρός ΒΑΡΝΑΒΑ*

Σημάδι πνευματικής αφύπνισης είναι η αποκατάσταση του περιεχομένου των ονομάτων. Από τα πιο παραχαραγμένα ως προς το περιεχόμενό τους ονόματα είναι αυτό της εξουσίας. Για την ορθόδοξη παράδοσή μας εξουσία είναι η δυνατότητα και η ικανότητα που έχει κάποιος να γιατρεύει την ανθρώπινη αδυναμία, να θεραπεύει την ανθρώπινη ανάγκη και να αποκαλύπτει την αλήθεια. Η γνήσια εξουσία ελευθερώνει και σώζει τον άνθρωπο. Η έννοιά της δεν αναφέρεται μόνο στο επίπεδο της κοινωνικής ομάδας αλλά και σε κάθε διαπροσωπικό επίπεδο σχέσης - οικογένεια, συζυγία, φιλία.

Η εξουσία ως δυνατότητα ιάσεως εκφράζεται ως διακονία, μαρτυρία και μαρτύριον: "Oυ γαρ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονήσαι". Όταν η εξουσία είναι μαρτυρική, εξασφαλίζει κυρίως γι' αυτόν που την ασκεί και προκαλεί την αναγνώριση των ανθρώπων. Όταν όμως κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα και την πρόθεση ιάσεως και μαρτυρίου, αλλά ζητεί, απαιτεί ή και αναγκάζει τους ανθρώπους με οιονδήποτε τρόπο να δώσουν την υποταγή και αναγνώρισή τους, τότε ασκεί καταχρηστική εξουσία, "κατεξουσιάζει" και "κατακυριεύει" κατά το λόγο του Κυρίου μας!

Ο Κύριος βρήκε τον παράδοξο τρόπο: Για να είναι αληθινός Δεσπότης, δέχεται φύση δουλική και διακονεί τους δούλους μέχρι σταυρού και θανάτου και έτσι αιχμαλωτίζει τις ψυχές των δούλων και υποτάσσει άμεσα τη θέλησή τους.

Το ολίσθημα του "κατακυριεύειν", οφείλεται στο ότι οι κατεξουσιάζοντες είναι απαίδευτοι υπαρξιακά και διακατέχονται από μία πεισματική άρνηση ζωής και αγάπης. Δεν έχουν σοφία, γιατί υποκρίνονται τον δυνατό. Ο αβάς Ισαάκ κάνει κομμάτια το μεταπτωτικό μας σύστημα: "Ο εξευτελίζων και σμικρύνων εαυτόν, υπό του Κυρίου σοφισθήσεται". Όταν δεν ξέρεις τι σου γίνεται, πού να μάθεις την πραγματική ανάγκη του άλλου; "Τω γνόντι εαυτόν, η γνώσις των πάντων δίδοται αυτώ". Όταν δεν γνωρίζεις από εσωτερικό αγώνα και μετάνοια, νοιώθεις την κόλαση της μοναξιάς σου, αποκτάς σκληρότητα και θέλεις όλοι να σου υποταχθούν. "Ός τις υποτάξει εαυτόν τω Θεώ, εγγύς έστι του υποταγήναι αυτώ τα πάντα".

Στην πλάνη του κατεξουσιασμού πώς να αντισταθεί ο άνθρωπος; Βία στη βία; Μα και αυτό ίδια πτώση είναι. Ο κατεξουσιαστής είναι κακομοίρης που έχει άγνοια ζωής. Οπότε τον πεθαμένο τι να τον πολεμήσεις; Τον υπαρξιακά μειονεκτικό, που θέλει να δείξει ανάστημα και δύναμη, πώς να τον προσεγγίσεις; Με κλαυθμό και γέλωτα, που γεννούν συμπάθεια. Οπότε αναλογιζόμενος και την προσωπική σου αμαρτωλότητα λες ένα οικουμενικό Κύριε Ελέησον.