Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( αναζητείται το όνειρο :: 17/3/2006 19:40:49) 

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ

Αναζητείται το όνειρο

Ουδείς αμφισβητεί, πιστεύω, ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και, αν κάποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει τα δημοσιεύματα επτά μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2002, τότε θα εκπλαγεί αρνητικά με την απόλυτη ομοιομορφία που είχαν τότε και σήμερα. Πανομοιότυπα γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις. Αν βέβαια όλα είχαν καλώς στην πόλη τότε, κανείς δεν θα είχε να σχολιάσει την επανάληψη. Ωστόσο καθημερινά όλοι μας ζούμε μία πραγματικότητα που δεν μας ικανοποιεί.

Η όλη συζήτηση για τα πρόσωπα και δικαίως μέχρι σε έναν βαθμό. Για τη ''ρημάδα'' όμως την πολιτική τίποτε. Για την ταμπακέρα μηδέν. Όλοι εγκλωβισμένοι σε ένα ατελείωτο παιχνίδι εντυπώσεων, δηλώσεων, δημοσκοπήσεων. Πασαρέλα υποψηφίων, κανονικών ή μη, καθότι το ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ακόμη στην ανακοίνωση του υποψηφίου που θα υποστηρίξει, άλλοτε με υπερβολές άλλοτε όχι, ανάλογα με τη σοβαρότητα του καθενός. Όλα αυτά βέβαια με τα κατεξοχήν αυτοδιοικητικά θέματα ανοικτά, με τα προβλήματα της περιοχής ανεπίλυτα, με παντελή απουσία στόχου και σχεδίου.

Όλα τα κάναμε πολιτική, αλλά με την αρνητική εκδοχή της έννοιας. Όλα διαχείριση, διαγκωνισμοί, επικράτηση. Κάποιος να ονειρευτεί επιτέλους για αυτήν την πόλη. Να ανέβει στην κορυφή του Χορτιάτη και αν μπορεί μέσα από το δάσος των κεραιών, που δέκα χρόνια τώρα φεύγουν μένοντας, να αγναντέψει με τη ματιά του αυτόν τον τόπο. Κάποιος να ονειρευτεί ξανά τη λίμνη του Αγίου Βασιλείου, την ανάπτυξη του ορεινού όγκου γύρω από την πόλη, να σταματήσει στο υποβαθμισμένο Καλοχώρι, να ταξιδέψει πάνω από το Θερμαϊκό. Δεν είναι μεγαλεπήβολα αυτά που περιγράφω, είναι απλά αυτά για τα οποία διαμαρτύρονται οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης. Είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς μας, της ποιότητας ζωής μας. Το θέμα είναι ο προσδιορισμός μιας βιώσιμης και κυρίως συνολικής πολιτικής πρότασης, επί της οποίας θα πραγματωθεί οποιαδήποτε επιλογή προσώπου. Η ονοματολογία και τελευταία η μετατροπή των προβλημάτων της πόλης σε πεδίο άσκησης και εκμετάλλευσης εκπροσώπων νέων πολιτικών φορέων έχει κουράσει υπερβολικά, δίχως να προσφέρει θετικά.

Θα πήγαινε ένα βήμα μπροστά τη Θεσσαλονίκη ο διαγκωνισμός πολιτικών φορέων, ακόμη και των πρόσφατων εξ Αθηνών ορμώμενων, αν γινόταν επί πολιτικών προτάσεων και όχι μετατρέποντας την πόλη σε πεδίο προσωπικής ή πρόσκαιρης πολιτικής επικράτησης. Επίσης δυσάρεστο είναι το γεγονός πως οι πολίτες της πόλης έχουν πάψει να αναμένουν κάτι καινοτόμο, πεπεισμένοι πλέον πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, τίποτα δεν μπορεί να βελτιωθεί.