Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Σχόλιο

( το φαινόμενο των αγανακτισμένων πολιτών :: 10/3/2006 19:35:52) 

Το φαινόμενο των αγανακτισμένων πολιτών

Γράφει ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ

Ρατσισμός στην Ελλάδα; Πρωτοφανές και πρωτάκουστο. Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε κοσμοπολίτες, ανεκτικοί στο διαφορετικό και χωρίς φοβικά σύνδρομα έναντι του "άλλου", του ξένου. Αυτή η συνθηματική διαπίστωση, όμως, πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Μάλλον καθόλου και το να βαυκαλίζεται κανείς μπορεί να είναι δικαίωμά του, αλλά το να αυταπατάται μία ολόκληρη κοινωνία δεν αποτελεί δείγμα ψυχικής υγείας.

Το τελευταίο κρούσμα κοινωνικού ρατσισμού κατά πρώην ψυχασθενών με τις αντιδράσεις των "αγανακτισμένων" πολιτών στον Εύοσμο δεν περιποιεί καμία τιμή ανεκτικότητας στη δήθεν ανοιχτή κοινωνία μας. Πόσο μάλλον η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) να μην επιτραπεί η δημιουργία του ξενώνα του ΨΝΘ. Και με τη βούλα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο ρατσιστικός εξοβελισμός του ξενώνα που θα στέγαζε άπορους και άστεγους πρώην -επαναλαμβάνω πρώην- ψυχασθενείς.

Ίσως οι κατά τα άλλα φιλεύσπλαχνοι χριστιανοί θα προτιμούσαν να τους δουν να σέρνονται και να ζητιανεύουν στο δρόμο.

Κύριοι του δημοτικού συμβουλίου οι διακόσιοι "δικαίως" ή αδίκως αγανακτισμένοι πολίτες εκπροσωπούν το σύνολο των δημοτών του Εύοσμου; Προς τι αυτή η σπουδή; Μήπως λόγω των επερχόμενων δημοτικών εκλογών είπατε να κάνετε ένα σκόντο στις προοδευτικές αντιλήψεις σας, για να έχετε τα νώτα σας φυλαγμένα;

Ίσως οι φωστήρες του ΨΝΘ να λειτούργησαν ως κράτος, δηλαδή αλαζονικά και εξουσιαστικά, όπως είθισται να λειτουργεί το κράτος στην Ελλάδα. Να γράφει στα παλιά του υποδήματα τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Εκεί πηγαίνει το δικαίως ή αδίκως των "αγανακτισμένων". Έπρεπε να εξηγήσουν και να ενημερώσουν καλύτερα και τους πολίτες και το δήμο για τους στόχους του ξενώνα και του προγράμματος "Ψυχαργώς". Να ζητηθεί η συνδρομή του δήμου και αν κριθεί αναγκαίο να υλοποιηθεί σταδιακά.

Άτολμοι και μικροκομματικά ορμώμενοι οι δημοτικοί άρχοντες έσπευσαν να κλείσουν το θέμα. Αλήθεια, τι λέει ο πρωθυπουργός, που αρέσκεται να ρητορεύει περί κοινωνικής αλληλεγγύης και άρση των κοινωνικών αποκλεισμών, όταν το 2006 περικόπτεται το 62% του προβλεπόμενου προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία;

Τι λέει ο κοινωνιολόγος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπέρμαχος του σουηδικού μοντέλου του κράτους πρόνοιας; Θα σκουπίζει μόνο στο συνέδριο ή θα φροντίσει να ξεσκονίσει από το κόμμα του τις νυχτερίδες και τις αράχνες του παρελθόντος; Τέλος τι λένε τα "συντρόφια" του ταξικού αγώνα και της κοινωνικής χειραφέτησης; Ενοχλεί ότι το πρόγραμμα αποασυλοποίησης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τότε να μη επιδοτούνται ούτε οι αγρότες.

Η "μάχη της σημαίας" στη Μηχανιώνα, η κατάληψη κατά του ΟΚΑΝΑ, οι αποφάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για το κέντρο υποστήριξης της "Ιθάκης", οι αντιδράσεις στο Μελισσοχώρι, στην Πυλαία και τώρα στον Εύοσμο κατά της αποασυλοποίησης πρώην ασθενών και φυσικά η ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών, των ομοφυλόφιλων, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες αναδύουν μία κοινωνική δυσοσμία αλλά και μία ατολμία να αναμετρηθούμε με τα πραγματικά προβλήματα.

Δεν είδαμε αυτούς τους αγανακτισμένους πολίτες να εξεγείρονται για άλλα φαινόμενα, όπως για το κλείσιμο εργοστασίων και την ανεργία, την ακρίβεια, τη διαφθορά και την κοινωνική εξαθλίωση. Τους είδαμε όμως να προπηλακίζουν συμπολίτες τους που είχαν την τόλμη να εκφράσουν την "άλλη" άποψη.

Κι αυτή η "άλλη" άποψη ενοχλεί. Αλλά ας μην ξεχνιόμαστε. Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές, οι άλλοι φταίνε που είναι διαφορετικοί.