Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( το χάλι της περιφέρειας :: 14/1/2006 16:45:00) 

Οι "κάτωθεν της Χαιρώνειας" πριν να γίνουν Ευρωπαίοι καλό, χρήσιμο και αναγκαίο θα είναι να γίνουν πρώτα Εβρο-παίοι

Το χάλι της περιφέρειας

Μία ιδιαίτερη λεπτή γραμμή συνέχει τη σημερινή θεματολογία της "Μακεδονίας", πάνω στην οποία δεν μπορεί παρά να οδεύσει ο επιμελής αναγνώστης.

Από τη μία περιπολία στον ποταμό Έβρο, μία δημοσιογραφική ακρόαση της ζωής των στρατευμένων παιδιών μας που υπηρετούν τη θητεία τους στην ανατολική παραμεθόριο. Μαζί και μια αυτοψία όχι τόσο στα -για ακόμη μία φορά- πλημμυρισμένα χωράφια των Εβριτών όσο στα παραπονεμένα λόγια τους για τα έργα υποδομής που ακόμα αργούν, για τα "στραβά μάτια" της Αθήνας και για την αδικία που βιώνει ο πανέμορφος τόπος τους με τα δύο εξαιρετικά και προστατευόμενα εθνικά πάρκα. Επίσης, ιστορίες εγκατάλειψης συνολικά της περιφέρειας από το κράτος των Αθηνών με τα εργοστάσια να "πέφτουν" νεκρά σαν κοτόπουλα Τουρκίας, προσβεβλημένα από τη γρίπη των πτηνών. Ιστορίες που αφήνουν θύματα, σε μόλις μία εβδομάδα, εκατοντάδες οικογένειες που "μπαίνουν στην ανεργία" και ζητούν απεγνωσμένα από την πολιτεία "να αναλάβει την ευθύνη της" (βλέπε σελ. 79).

Από την άλλη, σενάρια αυτοδιοικητικής τρέλας, τοπικοί ανασχηματισμοί, αλλαγές στις αντιδημαρχίες. Οι εκλογές είναι μπροστά μας και η εξασφάλιση μιας θέση στη δημοτική "κυβέρνηση" θα δώσει μπόνους στην προεκλογική μάχη. Από την πλευρά των εκλεκτόρων, το δίλημμα αμείλικτο: το καλό της παράταξης ή το καλό του τόπου; Απάντηση που θα έπρεπε να δίνεται με σαφήνεια, ως θέση έναντι της όποιας κεντρικής εξουσίας, τίθεται υπό την εξάρτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Η περίπτωση της πρωτοβουλίας των διοικούντων τη ΔΕΘ, χαρακτηριστικό και λίαν πρόσφατο παράδειγμα (διαβάστε το αποκαλυπτικό του παρασκηνίου ρεπορτάζ της "ΜτΚ" στη σελίδα 18). Σφοδρές διακομματικές επιθέσεις αντίδρασης, με βάση λογική μεν, πλην όμως πρόταση καμία. Μόνο υποσχέσεις για διάλογο, χάριν σκοπιμοτήτων, έναν διάλογο που κρατά την πόλη αγκυροβολημένη στο βάλτο της.

Ηθικό δίδαγμα; Προς δύο κατευθύνσεις: Εμείς θα "αποτινάξουμε το ζυγό" μόνο αν σταθούμε στα πόδια μας, δίχως εξαρτήσεις από το κομματικό λεκανοπέδιο, και οι "κάτωθεν της Χαιρώνειας" πριν να γίνουν Ευρωπαίοι καλό, χρήσιμο και αναγκαίο θα είναι να γίνουν πρώτα Εβρο-παίοι.