Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( μας έσωσε η θάλασσα :: 8/1/2006 22:56:29) 

Μας έσωσε η θάλασσα

Μας έσωσε το βάθος του σεισμού στη θάλασσα, δήλωσε χθες το μεσημέρι γνωστός σεισμολόγος, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε ολόκληρη τη χώρα αλλά και το σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου και έγινε αισθητός σε ακόμη πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ευτυχώς, η χθεσινή επίσκεψη του Εγκέλαδου δεν άφησε πίσω της ανθρώπινα θύματα ούτε σοβαρές καταστροφές. Επιπροσθέτως, όλοι οι σεισμολόγοι, σε αντίθεση με άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, συμφώνησαν πως επρόκειτο για τον κυρίως σεισμό.

Ωστόσο, το χτύπημά του στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στα Κύθηρα θύμισε σε όλους ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και ως εκ τούτου πρέπει (έπρεπε ήδη) να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη και οχυρωμένη.

Επειδή ασφαλείς προβλέψεις περί επικείμενων σεισμών δεν μπορεί να γίνουν ακόμη, γι' αυτό πρέπει (έπρεπε) να υπάρχουν εθνικός και τοπικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Όσον αφορά το χθεσινό σεισμό και εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις των σεισμολόγων και τις θεωρίες περί φυσιολογικής ακολουθίας, πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Καταρχάς, οι κάτοικοι των περιοχών που περισσότερο επλήγησαν πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μη δίνουν πίστη στις γνωστές ομιχλώδεις, ανυπόστατες και εν πολλοίς επικίνδυνες φημολογίες, παρά μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις των επιστημόνων.

Δεύτερον, να ελέγξουν μόνοι τους τα σπίτια τους, πριν αποφασίσουν να διαμείνουν σε αυτά, μέχρι να πραγματοποιηθεί ο επίσημος έλεγχος.

Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ήδη ταλαιπωρημένα δημόσια κτίρια αλλά και τα σπίτια, τα οποία έχουν υποστεί μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές.

Τρίτον, με αφορμή τη χθεσινή ισχυρότατη σεισμική δόνηση, να πραγματοποιηθούν έρευνες και μελέτες, κυρίως στις ελληνικές περιοχές που κατά καιρούς έχουν δώσει μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς, προκειμένου να γίνει ένας όσο γίνεται καλύτερος σχεδιασμός. Οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, τα τεχνικά επιμελητήρια και οι νομαρχίες να προχωρήσουν σε ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια, κυρίως στα νοσοκομεία και στα σχολεία.

Είναι σαφές πως απαιτούνται και μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας. Οι πολίτες δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα από την κεντρική εξουσία.

Ευτυχώς, αυτή τη φορά ο Εγκέλαδος μας λυπήθηκε. Την επόμενη;