Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( καλημέρα 2006 με ευχές μέσω... sms :: 11/1/2006 21:38:15) 

Καλημέρα 2006 με ευχές μέσω… SMS

Τα έθιμα τηρήθηκαν και φέτος με τη σωστή σειρά. Πρωτοχρονιά μεταξύ τζόγου και νυχτερινών πολιτιστικών κέντρων και οι πιο τυχεροί στον καναπέ παρέα με το τηλεκοντρόλ.

Εάν ισχύει ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, φέτος τα όργανα άρχισαν λίγο νωρίς. Τι να σου κάνουν 48 εκατομμύρια πρωτοχρονιάτικες ευχές μέσω της κινητής τηλεφωνίας, όταν τα δύσκολα άρχισαν από την πρώτη μέρα του χρόνου;

Ναι, τα έθιμα τηρήθηκαν με τη σωστή σειρά. Χιλιάδες Έλληνες κόντεψαν να κάνουν πρωτοχρονιά στα σκαλιά τής εφορίας, περιμένοντας να αγοράσουν το σήμα κυκλοφορίας. Πέρασαν και οι πολιτικοί μας από το Καπάνι, σε μια πρόβα τζενεράλε ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών. Παντού γελαστά πρόσωπα γεμάτα αισιοδοξία. Οι υπόλοιποι μοιραστήκαμε μεταξύ τζόγου και νυχτερινών πολιτιστικών κέντρων, μπερδεύοντας την αποκριά με το τριώδιο. Οι πιο τυχεροί την βγάλαμε στον καναπέ παρέα με το τηλεκοντρόλ.

Οι πρώτες ειδήσεις της χρονιάς συνωστίζονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Παγωμένη η αγορά, παγωμένη η Ευρώπη από το φυσικό αέριο, αυξήσεις στον ορίζοντα και πρώτη είδηση ο Ρώσος δολοφόνος. Πλημμύρες στον Έβρο, κατολισθήσεις στην Ήπειρο και το κερασάκι στην τούρτα τα 6,9 Ρίχτερ στα Κύθηρα. Πού να προλάβουν οι TV-ξερόλες. Από τη μια μεριά έγιναν εγκληματολόγοι, ψυχίατροι και ιατροδικαστές. Σε λίγες μέρες το καθήκον της τρομοενημέρωσης απαιτεί γνώσεις σεισμολογίας και διαιτησίας από τη δημόσια φαγωμάρα των σεισμολόγων. Τι άλλο να περιμένει κανείς από έναν καινούργιο χρόνο! Και για όσους τα έβαψαν μαύρα για την απαγόρευση από τον ΟΗΕ της εξαγωγής χαβιαριού, υπομονή και περαστικά. Ας βολευτούν με κάτι άλλο, μιας και ο ΟΗΕ έλυσε όλα τα προβλήματα του Τρίτου κόσμου και χόρτασε τα πεινασμένα παιδιά.

Το 2006 γιορτάζουμε τα 25 χρόνια από την είσοδό μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Παρά την γκρίνια μερικών, πιστεύω πως τα θετικά από την ένταξή μας ήταν περισσότερα. Διαβάζω μάλιστα πως η απορρόφηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ ικανοποιητική για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εύχομαι το ίδιο και για την περιφέρεια της Ηπείρου, για να μετακομίσουν από τα κοντέινερ - ψυγεία - σπίτια οι σεισμοπαθείς της Κοζάνης.

Εκείνο που κράτησα από τις απερχόμενες γιορτές ήταν τα Θεοφάνια. Όλη η μεγαλοπρέπεια της πίστης και της ελληνικής παράδοσης με ένα χρώμα. Γαλάζιο και λευκό, μοναδικό και ελληνικό. Από τον Κεράτιο κόλπο στο χωριό των Επιφανίων της Φλόριντα και από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη ζωντάνεψαν μνήμες και παραδόσεις ελληνικές, με ρίζες χαραγμένες βαθιά στην ψυχή μας. Είναι η μοναδική σχέση μας με το νερό, βασικό συστατικό της ύπαρξής μας ως ανθρώπων και ως έθνους.

Τα κάλαντα των Θεοφανίων είναι τα μοναδικά που ακούγονται μόνο στα ελληνικά και παραμένουν αμιγώς ελληνικά χωρίς ξενόφερτες επιρροές.

Η καλύτερη ευχή για το 2006 ήρθε από τη φωτογραφία του πρώτου μωρού που γεννήθηκε τα πρώτα λεπτά του καινούργιου χρόνου. Ήταν η δεσποινίς Ζαρζώνη, που με το γεμάτο αθωότητα βλέμμα της κοίταζε τον κόσμο με αγνότητα και αισιοδοξία.

Εύχομαι να ζήσει σε έναν καλύτερο κόσμο και όλες οι ευχές που δέχθηκε να γίνουν αληθινές για την ίδια και όλα τα παιδιά του κόσμου.

Του ΚΩΣΤΑ Α. ΓΙΑΚΟΥΜΗ