Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( μερες οργης :: 26/2/2006 21:38:02) 

ΜΕΡΕΣ ΟΡΓΗΣ

Η εκδίκηση των… αλόγων;

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ Ν. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ

Οποιαδήποτε άρνηση της προόδου, με οποιοδήποτε τρόπο ή για οποιαδήποτε δικαιολογία, λειτουργεί ακριβώς όπως το πραξικόπημα. Εκείνο αναστέλλει θεσμούς, η πρώτη την ιστορική ροή, το ποτάμι των εξελίξεων, τους νόμους της ανανέωσης.

Από την άλλη μεριά, μια λογική που προ δεκαετιών έμοιαζε ακατανόητη, όταν φυσούσε ως παράξενη αύρα από την Αμερική, βρίσκεται πλέον προσαρμοσμένη στις λεγόμενες σύγχρονες απαιτήσεις που είναι η εξής μία: παραγωγικότητα πάνω απ' όλα, κατάληψη με εφ' όπλου λόγχη των αγορών, υψηλά κέρδη (για τους ολίγους) και συμπιεσμένο χαμηλό κόστος εργασίας (για τους πολλούς).

Οι ανά τον κόσμο γιάπηδες ανέλαβαν ως σημαιοφόροι να είναι οι "χις μάστερς βόις" της επιταγής της παγκοσμιοποίησης.

Η εθελούσια έξοδος δεν είναι ελληνικό φρούτο, όπως νομίζετε (εξαιτίας του ΟΤΕ), αλλά τεχνική που εκκίνησε από τις ΗΠΑ, επέπεσε πρώτα στην τότε Δυτική Γερμανία και εξαπλώθηκε σε όλη την προηγμένη Δυτική Ευρώπη.

Η λογική λέει πως ο πενηντάρης είναι ένα άλογο που δεν μπορεί να αποδίδει όπως ο 28άρης ή, και αν αποδίδει, σκέφτεται πλέον ώριμα. Έχει απαιτήσεις για ποιότητα ζωής και συμπεριφορών από τους άνωθεν και δεν μπορεί να είναι "γιεσμέν" ή παπαγαλάκι.

Δεδομένης και της υψηλότερης αμοιβής του, υπάγεται και αυτός στη λογική "σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν".

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ελαφρά αναστροφή, με την πείρα να θεωρείται ιδιαίτερη αρετή. Δεν θα μείνω στην περίπτωση του κ. Μολυβιάτη, που αξιοποίησε ικανοποιητικά τις εμπειρίες που αποκόμισε από πενήντα χρόνια πολιτικής και διπλωματίας. Τα παραδείγματα έρχονται αλλεπάλληλα:

Προ οκταημέρου, βλέποντας και εγώ όπως όλοι οι Έλληνες το Ολυμπιακός - ΑΕΚ, δεν εξεπλάγην από τα δύο γκολ του (και τι έγινε) όσο από το ακούραστο κυνήγι του "παππού" που λειτουργούσε ως 20άρης.

Στις 25 Ιουνίου το Ολυμπιακό Στάδιο θα υποδεχθεί για μια ακόμα φορά τους Ρόλιγκ Στόουνς. Πότε άραγε πρωτακούσαμε το "Βάψ' τα μαύρα"; Πώς για πάνω από σαράντα χρόνια παραμένουν ιν, με ποιο μαγικό κόλπο θα εξαντληθούν τα εισιτήρια, ορισμένα εκ των οποίων πλησιάζουν τις 100.000 δραχμές;

Πριν από μερικούς μήνες είδαμε το "Τσεκούρι" του Κώστα Γαβρά, που το υπέγραψε σε ηλικία 72 χρονών και είναι μακράν η καλύτερη ταινία του.

Προ μηνός παρακολουθήσαμε μια ακόμη καλή ταινία από τον Γούντι Άλεν, 71 χρονών και "ξοφλημένο" για πολλούς, που η μόνη δουλειά τους είναι να βγάζουν ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, λες κι έτσι θα ανεβούν στην επετηρίδα.

Ο Τεό, πέραν των 70, είναι έτοιμος για νέα ταινία και με ξένους σταρ. Τι συμβαίνει άραγε; Μήπως ήλθε η εποχή της… εκδίκησης των αλόγων;