Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( η βία δεν δίνει απαντήσεις :: 5/2/2006 18:23:07) 

Η βία δεν δίνει απαντήσεις

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν στο Τορίνο οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ένα γεγονός που ουδέποτε άγγιξε βαθιά τους Έλληνες, καθότι τα χειμερινά σπορ δεν έχουν απήχηση στο ευρύ κοινό και δεν προσελκύουν αθλητές. Και από υποδομές πάσχουμε, με την παντελή έλλειψη παγοδρομίων να είναι εμφανέστατη. Έχω την αίσθηση, ότι στη Βόρειο Ελλάδα δεν υιοθετήθηκαν όσο θα έπρεπε τα χειμερινά σπορ, ιδιαίτερα εκείνα που διεξάγονται σε χιονοδρομικά κέντρα. Ίσως θα ήταν μια καλή επένδυση να δοθεί έμφαση σε αυτά τα αθλήματα, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να καλλιεργούνται τους μισούς μήνες του χρόνου.

ΠΑΡ' ΟΛΑ ΑΥΤΑ στο Τορίνο έχουν στρέψει το βλέμμα τους εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη και περιμένουν να δουν τις εντυπωσιακές αναμετρήσεις στο σκι, στο πατινάζ και στο χόκεϊ. Οι διοργανωτές, όμως, ζουν με το άγχος που είχαν και οι Έλληνες πριν από ενάμιση χρόνο. Ζουν με τον φόβο ταραχών και τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες είναι ένας θεσμός απόλυτα παγκοσμιοποιημένος. Η εμπορευματοποίηση, που εμφανίστηκε ως αναγκαίο κακό πριν από μια εικοσαετία έχει βλάψει τα θετικά μηνύματα των Αγώνων που οραματίστηκε ο Κουμπερτέν και πολύ παλαιότερα οι αρχαίοι Έλληνες. Η εμπορευματοποίηση, λοιπόν, είναι φυσικό να έχει επιφέρει φθορές. Από 'κει και πέρα όμως, σε καμία περίπτωση η βία και η τρομοκρατία δεν αποτελούν απαντήσεις.

ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ του αθλητισμού δεν μπορεί να ευχηθεί παρά να μη σημειωθεί το παραμικρό αρνητικό γεγονός στο Τορίνο. Να γίνουν οι αγώνες με πλήρη ομαλότητα και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος να βρεθούν οι αθλητές. Η Ελλάδα τα κατάφερε. Μακάρι να τα καταφέρει και η Ιταλία.

ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ που με χαροποίησε ιδιαίτερα, είναι η διεξαγωγή του διεθνούς μαραθωνίου της Μακεδονίας στις 16 Απριλίου. Η αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο σε συνδυασμό με τη δυναμική ενός τόσο σημαντικού αθλητικού γεγονότος δίνουν αίγλη στην περιοχή. Μπράβο στους εμπνευστές της ιδέας.