Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( ιπτάμενα φύλλα, δηλητηριασμένα βέλη :: 5/2/2006 18:43:19) 

Ιπτάμενα φύλλα, δηλητηριασμένα βέλη

Τα περίφημα φεϊγβολάν, δηλαδή τα διαφημιστικά που κατά δεκάδες πλέον βρίσκουμε κάτω από τις πόρτες μας, όσο πάνε βελτιώνονται.

Του Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου

Εκτοξεύονται συνεχώς, πετούν ύπουλα, με ένα μικρό, υπόκωφο σφύριγμα, λες και είναι βέλη που εκσφενδονίζονται από έναν αόρατο εχθρό. Φσσσς, Φσσσς στο στόχο, βρίσκουν το μικρό κενό, εκεί στη χαραμάδα και κείτονται στα πόδια μας, αψευδείς μάρτυρες πως ο χώρος μας αλώθηκε, το οχυρό έπεσε, είμαστε ευένδοτοι, θα πέσουμε μοιραία.

Είναι μια ιστορία που θυμίζει τα αόρατα βέλη του "Αγκίρε", όλα στο αόρατο, αλλά τα αποτελέσματα κοντά μας, τα εισπράττουμε χειροπιαστά.

Αναφέρομαι στα περίφημα φεϊγβολάν (στην κυριολεξία φύλλα που πετούν), δηλαδή τα διαφημιστικά που κατά δεκάδες πλέον βρίσκουμε κάτω από τις πόρτες μας και όσο πάνε βελτιώνονται.

Έγχρωμο χαρτί, βέλβετ, φρεσκοτυπωμένα, διαφημίζουν την ταχυφαγία (το αγγλοσαξονικό fast-food). Γύρος, σουβλάκια, παντσέτες, ρωσική, μπιφτέκια, κοτόπουλα ψητά, μακαρονάδες και βέβαια πίτσες πέφτουν κάτω από τις πόρτες μας, περιμένουν υπομονετικά την παράδοσή μας.

Δεν θα 'ναι σήμερα, δε θα 'ναι αύριο, θα 'ναι σε δέκα μέρες, οι πολιορκητές έχουν υπομονή. Πολλοί ένοικοι τα κρατούν, έχουν κάνει τόμους με 30-40 απ' αυτά, με τα τηλέφωνα έτοιμα, λες και είναι πυροβόλα έτοιμα να κανονιοβολήσουν και να εκτοξεύσουν λίπη, ξύγκια, χοληστερίνη, ίσως και διοξίνη, ποιος γνωρίζει;

Τα φύλλα που πετούν για να συνοδεύσουν τα έπεα πτερόεντα. Καθετί, κάθε συσσώρευση διαθέτει και την κοινωνιολογική σημασία, ερμηνεία και στατιστική εξήγησή του.

Πώς εξηγούνται τα ιπτάμενα φύλλα, λοιπόν; Οι στατιστικές δείχνουν πως τα Ελληνόπαιδα τρέφονται στην πλειοψηφία με αυτά τα εδέσματα και βάζουν υποψηφιότητα για παχυσαρκία (που ήδη υπάρχει), αυξημένη πίεση, αυξημένες τιμές χοληστερόλης και πιθανά καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια τα επόμενα 20-40 χρόνια.

Αυτή είναι η αποτίμηση της υγείας και του κόστους της που συνοδεύεται αυτομάτως από την κακή αγωγή, την όχι σωστή οικογενειακή πληροφόρηση και επικοινωνία.

Η επόμενη πληροφορία προέρχεται από την κοινωνιολογία της εργασίας που μετατρέπεται επιδημικά σε υπερεργασία. Το επιχείρημα αφοπλιστικό: "Μα όταν γυρίζω ξεθεωμένη στις 6 στο σπίτι και σε δώδεκα ώρες θα ξαναφύγω για δουλειά, λογικό δεν είναι να συμβουλευτώ τα ιπτάμενα φύλλα για φαγητό;" (Σημείωση: γράφοντας και μερικά έξτρα έξοδα για γυμναστήρια που αναπαράγουν το φαύλο κύκλο "δεν φθάνουν τα χρήματα", άντε κι άλλη δουλειά).

Η τελευταία και πιο ουσιαστική κατ' εμέ πληροφορία που μεταβιβάζουν τα φέιγβολάν αφορά τη νέα διαμορφωθείσα ψυχολογία του συναισθήματος και την εθιμική μας συμπεριφορά, κατ' επέκταση την εθνική μας ταυτότητα.

Τα ταχυφαγεία δεν βλάπτουν σοβαρά μόνο τη σωματική υγεία (αυτό είναι αποδεδειγμένο πλέον), αλλά και την επικοινωνιακή, ψυχολογική και συναισθηματική δομή της οικογένειας και κατ' επέκταση της χώρας.

Ο καθένας στην οικογένεια αλλού, ο τέντζερης αδειανός και "πάρε μια κότα" ή "μια πίτσα" με λίγη ρωσική, συνοδεύει τη διάλυση της επιθυμίας να προσφέρεις αλλά και να λειτουργείς μαζί του, να συνδυάζεις τη γεύση με την απόλαυση της συνύπαρξης. Τα ελληνικά σπίτια διαλύονται συνεχώς και τα ταχυφαγεία απλώς εκφράζουν αυτό το σύμπτωμα.

Κάθε σπίτι που διαλύεται εθιμικά ως σαβουάρ και μνήμη παρελθόντος εκφράζει και την κοινωνική φυλλορροή, τη μετατροπή της χώρας μας σε κάτι άλλο. Αυτό δεν είναι πρόοδος αλλά άλωση και κατάκτηση από τα ιπτάμενα δηλητηριασμένα βέλη.