Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

H ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΜΜΕ, Μιχάλης Μητσός από τα Νέα:

"Οι Αμερικανοί δεν είναι ασφαλώς ο πιο ενημερωμένος λαός του κόσμου. Μπορεί να γνωρίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια για τα σεξουαλικά σκάνδαλα του προέδρου τους, αλλά δεν έχουν ιδέα για πολλές από τις δραστηριότητες της κυβέρνησής τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Όσο για το τι γίνεται έξω από τα σύνορά τους, το σκοτάδι είναι βαθύ. Κάποιο αόρατο χέρι διυλίζει την ειδησεογραφία και αφήνει να περάσουν μόνο τα ακίνδυνα θέματα, τα επουσιώδη. Τα άλλα δεν ενδιαφέρουν κανέναν, λέει. Είναι βαριά. Δεν πουλάνε (…).

Στην κορυφή του καταλόγου των θεμάτων, που λογοκρίθηκαν το 1997, βρίσκονται οι πωλήσεις όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τα ψηφίσματα του Κογκρέσου, που απαγορεύουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού σε αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις, τονίζεται στην έκθεση, το αμερικανικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά όπλων αυξήθηκε τα δέκα τελευταία χρόνια από 16% σε 63%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων στον κόσμο και τροφοδοτεί ένα διαρκή ανταγωνισμό των εξοπλισμών -αλλά καμιά άλλη μεγάλη εφημερίδα δεν έκρινε αυτή την πληροφορία άξια δημοσίευσης. Δεύτερο σε σημασία υποβαθμισμένο θέμα είναι ο καρκινογόνος χαρακτήρας πολλών καλλυντικών. Ακολουθεί η προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να ελέγξει τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η παρακολούθηση μη στρατιωτικών στόχων από το ηλεκτρονικό σύστημα ECHELON.

Το γεγονός ότι 42 από τις 100 εταιρίες, που κατασκευάζουν και πωλούν όργανα βασανιστηρίων, εδρεύουν στις ΗΠΑ. Η "απώλεια" ρωσικού πλουτωνίου στη Χιλή και τη Βολιβία. Ο εξαναγκασμός γυναικών στην Αμερική και τον Τρίτο Κόσμο να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά εμφυτεύματα. Ο αμερικανικός νόμος, που ανοίγει τον δρόμο για μια εθνική ταυτότητα. Οι περικοπές θέσεων εργασίας από τη Ματέλ, την εταιρία που κατασκευάζει την Μπάρμπι. Και τα σχέδια του αμερικανικού στρατού να αποτεφρώσει χημικά όπλα στο Όρεγκον".

ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΡΙΟ, Στάθης Σταυρόπουλος από τα "Νέα":

"Μεγάλο θηρίο ο μικροαστός"! μου έλεγε ο Μεμάς ο κυνικός - το μαύρο ψευτογκριφόν σκυλάκι που αλωνίζει προσφάτως στη γειτονιά μας… Τα βράδια που γυρίζω σπίτι αργά, τελευταίως με υποδέχεται στην αυλή ο Μεμάς, πότε μέσα πότε έξω απ' τα κάγκελα του κήπου, καθότι μικρόσωμος καθώς είναι ακόμα, μπανοβγαίνει όποτε του καπνίσει… "Μεμά, θα φας το κεφάλι σου", του κάνω -ρολάρει με τα πόδια του στον αέρα ο Μεμάς, καθώς πηδάει να του χαϊδέψω το κεφάλι- "θα το φας αυτό το κεφάλι", του λέω και ο Μεμάς ο κυνικός μου λέει τα νέα της γειτονιάς…

Πότε μέσα πότε έξω από τα κάγκελα του κήπου, ο καταληψίας της αυλής μας φαίνεται να μαθαίνει τον κόσμο γρήγορα, ή μάλλον να μεγαλώνει πιο γρήγορα απ' την ηλικία του… -Μεγάλο θηρίο ο μικροαστός! Έχει πάντα δίκιο, δεν αμφιβάλλει ποτέ, μόνο όταν φοβάται δεν φοβάται κανέναν, μόνο τους πιο δυνατούς, είναι ο πιο δυνατός, δεν νικιέται ποτέ, είναι πάντα με τους νικητές! Τι έπαθες, ρε Μεμά;