Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Επιστολή

( ευχές στους πολίτες της βόρειας ελλάδας :: 8/1/2006 22:28:37) 

Ευχές στους πολίτες της βόρειας Ελλάδας

Μηνύματα από την Αλέκα Παπαρήγα, τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Νίκο Χουντή προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους της Θεσσαλονίκης

Της ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ γενικής γραμματέα του ΚΚΕ

Όσες ευχές και αν δώσω εγώ, τα πράγματα δεν θα πάψουν να χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους, για τους πολύ γνωστούς σε όλους λόγους.

Γι' αυτό η δική μου ευχή και συνάμα η προτροπή του ΚΚΕ είναι οι εργάτριες και οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα και τα ιδεολογήματα της πλουτοκρατίας. Να το εκφράσουν αυτό παντού: στις ερχόμενες τοπικές εκλογές, στα συνδικάτα, στις βουλευτικές. Να χρησιμοποιήσουν θαρραλέα και αποφασιστικά τη δύναμή τους, την οργανωμένη πάλη τους, και να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο και σε αυτούς πρέπει να ανήκει. Αν δεν το κάνουν αυτό, θα τους τα πάρουν όλα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το κεφάλαιο, η Ε.Ε. Πρέπει ο λαός να περάσει στην αντεπίθεση. Μόνον έτσι το 2006 θα είναι μια ελπιδοφόρα χρονιά για το λαό. Είμαστε αισιόδοξοι.

Του ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ, προέδρου του Συνασπισμού

Ήταν μια δύσκολη χρονιά το 2005 για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Με μια σειρά από πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ανεργία υψηλή, ειδικά για τις γυναίκες, τους νέους, τους ανθρώπους πάνω από τα σαράντα, κλείσιμο επιχειρήσεων, αγροτικό τομέα σε κρίση. Με διάψευση προσδοκιών και ακύρωση στόχων για την υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής που θα έδινε τη δυνατότητα να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη και όλη η περιοχή σε κέντρο ευημερίας, προκοπής και πολιτισμού, σε πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Όμως οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Υπάρχει το οικονομικό, πολιτιστικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, υπάρχει η πολυπολιτισμική παράδοση και ιστορία, που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας δυναμικά, χωρίς φοβίες, αλλά με γενναιότητα και αυτοπεποίθηση, να αποτρέψουν δυσμενέστερες εξελίξεις. Να αναδείξουν το ανοιχτό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό πρόσωπο της πόλης και της περιοχής. Να καταθέσουν και να υποστηρίξουν ένα συνολικό όραμα για μια αναπτυξιακή προοπτική με κοινωνική προστασία, δημοκρατικές εγγυήσεις και οικολογική εγρήγορση.

Ο ΣΥΝ και εγώ προσωπικά ευχόμαστε το καλύτερο για το 2006.

Του ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ, γραμματέα της ΚΠΕ του Συνασπισμού

Εύχομαι το 2006 να είναι μια χρονιά καλύτερη από τις προηγούμενες για τους εργαζόμενους στην εφημερίδα σας, για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, για τη χώρα μας και για όλο τον κόσμο. Αλλά τα πράγματα, δυστυχώς, δεν πάνε κατ' ευχήν και η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζεται από αντιλαϊκές πολιτικές, που επιδεινώνουν την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Οι πρόσφατες αποφάσεις για το ωράριο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις πενιχρές αυξήσεις και την αφαίρεση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών κατακτήσεων προδιαγράφουν μία ακόμα δύσκολη χρονιά.

Δεν λησμονούμε ότι η Θεσσαλονίκη πλήττεται από την ανεργία, μάστιγα των σύγχρονων νεοφιλελεύθερων κοινωνιών, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική αντιμετώπισής της, ενώ την ίδια ώρα από τα χείλη επίσημων κύκλων της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης εκπέμπονται μηνύματα μισαλλοδοξίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Επομένως οι ευχές μας για το νέο έτος συνοδεύονται από την έκφραση συμπαράστασης στους εργαζόμενους και στο λαό της Θεσσαλονίκης για κάθε προσπάθεια και αγώνα τους που αποβλέπει σε μια καλύτερη ζωή, σε ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε μια Θεσσαλονίκη πραγματική γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων. Καλή Χρονιά!