Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Συνεχής συνέντευξη-πορτρέτο

( στέρεψε η λογοτεχνική φλέβα του μάρκες :: 26/1/2006 18:50:41) 

Το 2005 ήταν η πρώτη χρονιά στη ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες που δεν έγραψε ούτε μία αράδα!

Στέρεψε η λογοτεχνική φλέβα του Μάρκες

Ο 78χρονος νομπελίστας συγγραφέας εξομολογείται ότι τον εγκατέλειψε η μούσα της έμπνευσης

Φραγή έμπνευσης. Πρόβλημα που ανακύπτει, όχι σπανίως, στον κόσμο των συγγραφέων, τροχοπέδη, η οποία προσφάτως εγκαταστάθηκε στον ευφυή νου του νομπελίστα και ίσως του πιο δημοφιλούς συγγραφέα στον ισπανόφωνο πληθυσμό του πλανήτη, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

"Έχω σταματήσει να γράφω. Το 2005 ήταν η πρώτη χρονιά της ζωής μου που δεν έγραψα ούτε μία αράδα", εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα "La Vanguardia". Κάποιες από τις εξομολογήσεις του φέρνει στο φως της δημοσιότητας η "Independent".

"Στην πράξη, δεδομένης της εμπειρίας μου, θα μπορούσα να γράψω ένα νέο μυθιστόρημα χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι δεν θα είχα καταθέσει την καρδιά μου σ' αυτό", πρόσθεσε με πάσα ειλικρίνεια ο 78χρονος Μάρκες. Η "ξηρασία" στη δημιουργικότητά του εμφανίστηκε ενώ έγραφε το δεύτερο τόμο της βιογραφίας του. Ο πρώτος τόμος του "Ζω για να τη διηγούμαι" είχε κυκλοφορήσει το 2002 και είχε γίνει αμέσως μπεστ-σέλερ.

Ο ίδιος υπέδειξε ως "ρίζα του κακού" τα προσωπικά του προβλήματα, τον καρκίνο με τον οποίο "παλεύει" από το 1999, αλλά και τις πιο πεζές δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τους υπολογιστές.

Ωστόσο, τίποτα δεν τον σταματά να αγωνίζεται για τον τερματισμό του εμφυλίου στην πατρίδα του, την Κολομβία. Προ μηνός είχε διαμεσολαβήσει στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον επαναστατικό εθνικό απελευθερωτικό στρατό, προκειμένου να δοθεί τέλος στον πολύχρονο ανταρτοπόλεμο. "Ανέκαθεν υπήρξα συνωμότης. Συνωμοτώ υπέρ της ειρήνης στην Κολομβία από τότε που γεννήθηκα".

Οι συμπατριώτες του πάντως φέρονται διχασμένοι έναντι της πρότασης του δημάρχου της Αρακατάκα, γενέτειρας του Μάρκες, να προσλάβει το χωριό και το όνομα Μακόντο, που προβάλλει στα "Εκατό χρόνια μοναξιάς" του λογοτέχνη. Οι τοπικές αρχές θα αποφανθούν σχετικά εντός του επόμενου μήνα.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ Δ.ΝΤ.