Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Παρουσίαση δίσκου

( μουσική περιήγηση στην παράδοση των πιέριων :: 4/1/2006 20:57:30) 

Μουσική περιήγηση στην παράδοση των Πιέριων

Ενας διπλός ψηφιακός δίσκος του συλλόγου Κάτω Μηλιάς «Οι Λαζαίοι» συλλέγει και διασώζει 44 τραγούδια

Μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες των τοπικών συλλόγων τα τελευταία χρόνια είναι η καταγραφή και έκδοση των τραγουδιών της περιοχής τους. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία συλλογής των τραγουδιών και η διάσωσή τους, αφού οι παλιοί γνώστες φεύγουν, χωρίς οι νεότεροι, για ποικίλους λόγους, να τα γνωρίζουν. Έτσι μαζί με αυτούς χάνεται ένας ολόκληρος κόσμος και παράλληλα μικρές αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες, διάφορες παραλλαγές ή εκδοχές του ίδιου τραγουδιού, που συναντάμε από τόπο σε τόπο. Κάθε καινούργια έκδοση τοπικών τραγουδιών, λοιπόν, αποτελεί στην ουσία ένα αποθησαύρισμα μνήμης.

Το cd

Τον διπλό ψηφιακό δίσκο «Τραγουδώντας και χορεύοντας στα Πιέρια… Παραδοσιακά τραγούδια Μηλιάς Πιερίας» εξέδωσε ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας «Οι Λαζαίοι». Τα τραγούδια αποδίδει η χορωδία του συλλόγου με τη συνοδεία τοπικών οργανοπαικτών. Η συλλογή των τραγουδιών και η διεύθυνση της χορωδίας έγινε από τον Γιώργο Μ. Χανδόλια.

Η έκδοση είναι πλήρης, αφού οι υπεύθυνοί της μερίμνησαν να συμπεριληφθούν και τα κατάλληλα κείμενα, τα οποία εισάγουν τον ακροατή του δίσκου στη μουσική ιστορία και παράδοση του τόπου . Τα συνοδευτικά κείμενα έγραψαν ο Γιώργος Μ. Χανδόλιας και ο διδάκτορας Μουσικολογίας Θωμάς Αποστολόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε το μουσικό σχολιασμό των τραγουδιών και την καταγραφή τους στη βυζαντινή παρασημαντική. Οι δύο δίσκοι περιλαμβάνουν 44 τραγούδια που καλύπτουν όλο το φάσμα των εκδηλώσεων της ζωής (ηρωικά-ιστορικά, της ξενιτιάς, της εργασίας, νανουρίσματα, ταχταρίσματα, των εορτών, της αγάπης και του έρωτα, του γάμου).

Ιστορία

Ιδιαίτερη αξία έχουν οι πληροφορίες που αφορούν την ιστορία της Μηλιάς. Το όνομα του χωριού αναφέρεται για πρώτη φορά σε τουρκικό έγγραφο της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1529-1565). Η Μηλιά διατηρήθηκε μέχρι το 1943, οπότε πυρπολήθηκε και καταστράφηκε από τους Γερμανούς. Από τότε οι κάτοικοι του ζουν εγκαταστημένοι σε πέντε παραπλήσιους συνοικισμούς. Οι οικισμοί αυτοί μετεξελίχθηκαν στις σημερινές Μεσαία και Κάτω Μηλιά. Η Κάτω Μηλιά είναι σήμερα έδρα του καποδιστριακού δήμου Πέτρας.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΚΟΣ