Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( τα βιβλιάρια που ξεχάσαμε ) 

Ένα από τα αζήτητα εκλογικά βιβλιάρια. Ζητείται ψηφοφόρος να το χρησιμοποιήσει έστω την Κυριακή.

Τα βιβλιάρια που ξεχάσαμε

Περισσότερα από εξακόσια εκλογικά βιβλιάρια έχουν μείνει ξεχασμένα στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θεσσαλονίκης- Λόγοι υγείας, αλλαγή τόπου διαμονής, αλλά και αδιαφορία κάνει τους κατόχους τους να μην τα αναζητούν

Περισσότερα από εξακόσια εκλογικά βιβλιάρια βρίσκονται στα… αζήτητα και περιμένουν τους κατόχους τους στα γραφεία των διαμερισμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Σε πολλές περιπτώσεις οι δικαιούχοι τους δεν τα έχουν αναζητήσει εδώ και χρόνια. Οι διαμερισματικοί σύμβουλοι και οι δημοτικοί υπάλληλοι τονίζουν ότι οι κάτοχοι τους σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται εκτός Ελλάδας, αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή απλά… αδιαφορούν.

Στο παρά… πέντε του δεύτερου εκλογικού γύρου πολλοί από τους… αφηρημένους ψηφοφόρους αναζητούν τα εκλογικά βιβλιάρια τους. Στα γραφεία των διαμερισμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται μέχρι σήμερα περίπου 625 βιβλιάρια που περιμένουν υπομονετικά τους ιδιοκτήτες τους.

Αφηρημάδα και… σπρώξιμο

Στο Α΄ δημοτικό διαμέρισμα έχουν ξεχαστεί 123 εκλογικά βιβλιάρια, ο αριθμός των οποίων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν είχαν έλθει λίγα μόλις 24ωρα πριν οι κάτοχοι τους να τα αναζητήσουν.

Στο Β΄ διαμέρισμα ο αριθμός των ξεχασμένων βιβλιαρίων φτάνει τα 150. Τα βιβλιάρια έχουν προφανώς ξεχαστεί, λένε οι δημοτικοί υπάλληλοι, και υποστηρίζουν ότι τελικά δεν είναι λίγοι αυτοί που αδιαφορούν στην κυριολεξία για την εκλογές.

Δημοτική υπάλληλος αναφέρει συγκεκριμένο περιστατικό που θυμίζει βέβαια ανέκδοτο, αντικατοπτρίζει, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το εκλογικό… πνεύμα. Μία ψηφοφόρος είχε ξεχάσει να παραλάβει το εκλογικό της βιβλιάριο μερικά χρόνια. Κάποια στιγμή έρχεται να το παραλάβει. Όταν ρωτήθηκε γιατί αδιαφορούσε μέχρι τότε για την εκλογική διαδικασία η ψηφοφόρος απάντησε αποστομωτικά: "Διότι μέχρι τότε δεν είχα κάποιον δικό μου να ψηφίσω".

Οι φοιτητές του εξωτερικού

Στο Γ΄ δημοτικό διαμέρισμα τα ξεχασμένα εκλογικά βιβλιάρια είναι 92. Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός σε κάθε εκλογική διαδικασία λένε οι υπάλληλοι που δεν αποκλείουν κάποιοι από τους δικαιούχους των εκλογικών βιβλιαρίων να μην είναι πια εν ζωή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που δεν έχουν αναζητήσει τα εκλογικά τους βιβλιάρια, είναι μετανάστες ή Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού, διαπιστώνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στο Δ΄ δημοτικό διαμέρισμα. Στην περιοχή του συγκεκριμένου διαμερίσματος μένουν στα αζήτητα 50 έως 60 εκλογικά βιβλιάρια, ενώ όπως οι περισσότεροι υποστηρίζουν δεν υπάρχουν διπλοεγγραφές αφού λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές συμπληρώθηκαν οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογικών βιβλιαρίων που δεν έχει μέχρι τώρα αναζητηθεί εντοπίζεται στο Ε΄ δημοτικό διαμέρισμα. Διακόσια εκλογικά βιβλιάρια αναζητούν κάτοχο αν και όπως τονίζουν οι υπάλληλοι του δήμου μέχρι και χθες οι κάτοχοι τους έρχονταν να τα πάρουν.

Ο μεγάλος αριθμός των αζήτητων εκλογικών βιβλιαρίων αποδεικνύει ότι αρκετοί Θεσσαλονικείς απέχουν από την εκλογική διαδικασία για σημαντικούς ή λιγότερους σημαντικούς λόγους, ενώ το χειρότερο, όχι μόνο για τους υποψηφίους, αλλά για το θεσμό των εκλογών είναι ότι ορισμένοι ψηφοφόροι αδιαφορούν πλήρως για την εκλογική διαδικασία.