Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( στον "εβδομο ουρανο" βρεθηκαν οι θεσσαλονικεις ) 

ΣΤΟΝ "ΕΒΔΟΜΟ ΟΥΡΑΝΟ" ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

"Ταξίδι" στο διάστημα μέσω αστεροσκοπείου

Με την καθοδήγηση επιστημόνων του ΑΠΘ, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν τον έναστρο ουρανό- Ενδιαφέρον των πιτσιρικάδων για τα UFO και το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής και σε άλλους πλανήτες

Για μια επίσκεψη… στον ανεξερεύνητο μέχρι στιγμής κόσμο του διαστήματος προσκάλεσαν το βράδυ της Παρασκευής κάθε ενδιαφερόμενο οι επιστήμονες, που στελεχώνουν το δυναμικό του Αστεροσκοπείου, που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μικροί και μεγάλοι, που με χαρά και ενθουσιασμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Αστεροσκοπείου, ενώ επίσης είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, με την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων και τη βοήθεια φοιτητών των θετικών επιστημών, τον μαγικό κόσμο των άστρων. Όπως εξήγησε στη "Μακεδονία" ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος είχε αναλάβει και την "αστρική" περιήγηση των παρευρισκομένων, αρχικά το τηλεσκόπιο ήταν στραμμένο στην Αφροδίτη, που αυτή την εποχή είναι ορατή στα δυτικά, λίγο πριν από τη δύση του Ηλίου. Στη συνέχεια, οι φανατικοί οπαδοί του μυστηριώδους κόσμου του σύμπαντος παρατήρησαν τους κρατήρες στην επιφάνεια της Σελήνης, τις ζώνες και τις ερυθρές κηλίδες, που αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και τους περίφημους δακτυλίους στην επιφάνεια του Κρόνου.

Ακολούθησε η προβολή ενός ενημερωτικού ντοκιμαντέρ, που παρείχε σημαντικές πληροφορίες για τη γέννηση του σύμπαντος, για το τμήμα του σύμπαντος που οι επιστήμονες ανά την υφήλιο κατόρθωσαν να εξερευνήσουν, καθώς και για τα μέσα που χρησιμοποίησαν τόσο κατά τις παρατηρήσεις, όσο και κατά τις εξερευνήσεις τους.

Στο μεταξύ, μετά το πέρας του προγραμματισμένου μέρους της "διαστημικής" ξενάγησης, οι γεμάτοι απορίες πιτσιρικάδες βομβάρδισαν τους επιστήμονες με ερωτήσεις σχετικά με τα περιβόητα UFO (Unidentified Flying Objects: αγνώστου αυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα) και το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής και σε άλλους πλανήτες.

Προσπαθώντας να ικανοποιήσει την περιέργεια των μικρών φίλων του διαστήματος, ο κ. Σειραδάκης ανέφερε ότι πράγματι έχουν εντοπιστεί σε αρκετούς πλανήτες ζώνες βιωσιμότητας που επιτρέπουν την ύπαρξη ζωής, όπως εμείς οι "γήινοι" την έχουμε ορίσει, τονίζοντας παράλληλα ότι θα ήταν εξαιρετικά εγωιστικό να πιστεύουμε πως είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν, δεδομένου ότι το τμήμα του σύμπαντος που έχουμε εξερευνήσει είναι τόσο μικρό που στην ουσία δεν ξέρουμε πόσο μικρό είναι.

Εξάλλου, ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι κατά καιρούς έχουν βρεθεί αντικείμενα, τα οποία οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν αναγνωρίσει. Ο κ. Σειραδάκης, όμως, "προσγείωσε" απότομα το κοινό του, κάνοντας την παρατήρηση ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ύπαρξη UFO, μέχρις ότου τις απλές παρατηρήσεις επιστημόνων και πολιτών, τις υποθέσεις και τα ερωτηματικά γύρω από τον άγνωστο κόσμο του διαστήματος διαδεχθούν οι σαφείς γνώσεις και τα απτά αποδεικτικά στοιχεία.

Βαρβάρα Ζούκα