Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( οι κυνηγοί τουριστών ) 

Οι κυνηγοί τουριστών

Ο Αχμέντ περνά τις μέρες του παρατηρώντας με προσοχή το πλήθος των επισκεπτών στα στενά δρομάκια της αγοράς Χαν ελ Χαλίλι του Καΐρου, προσπαθώντας να εντοπίσει κάποιον εύπορο τουρίστα για να του προσφέρει τις υπηρεσίες του. "Αρχίζω με πολύ ωραίο τρόπο, όπως 'Καλή σας ημέρα κύριοι, καλώς ήρθατε στη γειτονιά μας'. Μετά λέω κανένα αστείο για να τους κάνω να γελάσουν", λέει στην ανταποκρίτρια του πρακτορείου Ρόιτερ ο 35χρονος Αιγύπτιος. "Αν κάποιος έχει μούσι, τον ρωτώ 'μήπως ψάχνετε για μπαρμπέρη; ' αν πάλι είναι χοντρός του λέω 'στην κουζίνα ζείτε; ' έρχεται από μόνο του".

Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι σαν τον Αχμέντ εργάζονται στο Κάιρο προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ξένους τουρίστες. Ο κάθε ένας έχει το μέρος του. Άλλοι περιμένουν στην είσοδο μνημείων όπως οι πυραμίδες, άλλοι κοντά σε πολυσύχναστα καταστήματα και έξω από πολυτελή ξενοδοχεία όπου καταλύουν τα γκρουπ. Ο Αχμέντ με τη βοήθεια δέκα έως 15 παιδιών από τη γειτονιά "ψαρεύει" τουρίστες στην κεντρική αγορά του Καΐρου και προτείνει ξεναγήσεις στα μαγαζιά από όπου εισπράττει βέβαια ποσοστό επί των αγορών που θα πραγματοποιήσουν οι πελάτες του. Κάποιες φορές μάλιστα καταφέρνει να του πληρώσουν έξοδα και αμοιβή για να τους συνοδεύσει στο Λούξορ ή το Ασουάν.

Οι αιγυπτιακές αρχές και οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί δε συμπαθούν καθόλου τους ερασιτέχνες ξεναγούς-συνοδούς. Όσοι συλλαμβάνονται να παρενοχλούν τουρίστες περνούν συνήθως τη νύχτα στο κρατητήριο, αν και ο Αχμέντ λέει πως αντί αυτού πληρώνει πρόστιμο. "Η τουριστική αστυνομία έχει εξαπλωθεί σε όλα τα σημεία. Όταν δουν κάποιον να προσπαθεί να κολλήσει σε κάποιον τουρίστα, τον κυνηγούν αμέσως και τον συλλαμβάνουν", δηλώνει ο Αιγύπτιος υφυπουργός Τουρισμού, Χουσεΐν Μπαντράν. Όσοι προκαλούν σοβαρά προβλήματα παραμένουν στο κρατητήριο "όσο περισσότερο γίνεται", προσθέτει. Τα διεθνή τουριστικά γραφεία θεωρούν τους "κυνηγούς" τουριστών ως σημαντικό μέρος των εμπειριών που προσφέρει η Αίγυπτος.

Πολλοί λίγοι τουρίστες καταφέρνουν να αρνηθούν τελικά την επίμονη πρόσκληση για μια βόλτα στην έρημο με καμήλα ή ένα απογευματινό τσάι σε κατάστημα που πουλά αρώματα. "Μόλις ανέβεις στην καμήλα είσαι στο έλεός τους. Υπήρξαν κάποιοι που ζήτησαν από τουρίστες 50 δολάρια για να τους κατεβάσουν", λέει η Τσέριλ Έιτον του πρακτορείου Τόμας Κουκ. Οι πιο πολλοί επισκέπτες δε γνωρίζουν τις συνήθειες του τόπου και έτσι δεν ξέρουν πότε να πουν όχι, προσθέτει. Η Αίγυπτος διαθέτει εξάλλου περίπου 5.000 επίσημους ξεναγούς, οι οποίοι για να εξασκήσουν το επάγγελμα περνούν πρώτα από δέκα γραπτές εξετάσεις και μια προφορική. Αυτό όμως που φαίνεται να θυμούνται οι πιο πολλοί επισκέπτες όταν γυρίζουν στις πατρίδες τους δεν είναι οι τυποποιημένες "διαλέξεις" των ξεναγών, αλλά μάλλον τα μικρά έστω και ενοχλητικά πειράγματα των επιτήδειων "κυνηγών".