Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( ο χίτσκοκ ξαναχτυπά :: 9/3/2006 20:04:02) 

Ραντεβού στην ΕΤ3 θα δίνει από αύριο και κάθε Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα ο Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Η ΕΤ3 παρουσιάζει από αύριο έξι δημοφιλείς ταινίες του σκηνοθέτη

Ο Χίτσκοκ ξαναχτυπά

Στον κόσμο του μετρ του τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, θα μας ξεναγεί από αύριο και κάθε Σάββατο μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα η ΕΤ3. Με επιλογές από την πρώτη, ασπρόμαυρη περίοδο του σκηνοθέτη και προλόγους εμπλουτισμένους με επιλεγμένα αποσπάσματα των ταινιών για την καλύτερη κατανόηση του στιλ και του ύφους του δημιουργού από τον δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου Αλέξη Ν. Δερμεντζόγλου, κάθε Σάββατο στις 00.30, το αφιέρωμα με τίτλο "Ο ασπρόμαυρος Χίτσκοκ" απευθύνει πρόσκληση στους σινεφίλ του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης.

Το αφιέρωμα, που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, φιλοξενείται στο πλαίσιο της ειδικής ζώνης με τίτλο "Χρυσή Οθόνη". Η αρχή θα γίνει αύριο με τη μετάδοση του φιλμ παραγωγής 1934 με τίτλο "Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά". Θ' ακολουθήσουν ακόμη πέντε πασίγνωστα αστυνομικά ή νουάρ φιλμ του διάσημου δημιουργού, που γυρίστηκαν σε ασπρόμαυρο φιλμ σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Πρόκειται για το "Σαμποτάζ", παραγωγής 1936, που θα δούμε στις 18 Μαρτίου, την "Εξαφάνιση της κυρίας", παραγωγής 1938, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαρτίου, τη "Ρεβέκα" του 1940 που θα προβληθεί την 1η Απριλίου, τη "Νύχτα αγωνίας" του 1945 που θα μεταδοθεί στις 8 Απριλίου και το "Νοτόριους" του 1946, ταινία με την οποία και θα ολοκληρωθεί το αφιέρωμα το Σάββατο 15 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ταινίες, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην εποχή τους, κέρδισαν Όσκαρ και εξακολουθούν να προβάλλονται μέχρι σήμερα, προκαλώντας το ενδιαφέρον, όχι μόνο των κινηματογραφόφιλων. Ο λόγος; Διαπραγματεύονται τολμηρά θέματα, όπως οι ατομικοί εξοπλισμοί και ανταγωνισμοί, η τρομοκρατία και η ψυχανάλυση.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές τους ανακαλύπτουμε διακεκριμένα ονόματα της έβδομης τέχνης, όπως οι: Γρέγκορι Πεκ, Ίγκριντ Μπέργκμαν, Σερ Λώρενς Ολιβιέ, Κάρυ Γκραντ, Αλέξης Μινωτής, Κλοντ Ρέινς, Τζόαν Φονταίν, Τζώρτζ Σόντερς και Όσκαρ Χομόλκο. Όσο για τα σενάρια των ταινιών αυτά προέρχονται από κείμενα διάσημων λογοτεχνών, όπως οι Τζότζεφ Κόνραντ, Δάφνη Ντι Μωριέ και Έθελ Γουάιτ.