Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τηλεόραση :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( "μία άλλη τηλεόραση είναι αναγκαία" :: 15/2/2006 19:47:26) 

"Μία άλλη τηλεόραση είναι αναγκαία"

Η νέα τεχνολογία στα οπτικοακουστικά μέσα σε συνδυασμό με τη διαπαιδαγώγηση των τηλεθεατών και η επαναρύθμιση του θεσμικού πλαισίου και των δομών που διέπουν την τηλεόραση είναι μερικές από τις προτάσεις που εισηγήθηκαν οι ομιλητές της διημερίδας "Μία άλλη τηλεόραση είναι αναγκαία", που ολοκληρώθηκε χθες στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του 4ου ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ.

Σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναρωτήθηκαν για την αναγκαιότητα αυτής ή μιας άλλης τηλεόρασης, εάν πρόκειται τελικά για ματαιοπονία.

Για τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων Ροδόλφο Μορώνη "η τηλεόραση περιορίζει τη δημόσια συζήτηση, ταυτίζει την ελευθερία με την ελευθερία της επιλογής, στοχεύει σε μία κοινωνία κομφορμισμού και αλλοτρίωσης". Η μόνη ελπίδα για μία καλύτερη τηλεόραση, υποστήριξε ο ίδιος, είναι η τεχνολογία, η ψηφιακή τηλεόραση, επειδή αυξάνονται οι ανάγκες του περιεχομένου της, επομένως βρίσκουν χώρο και τα "αζήτητα προγράμματα του πολιτισμού".

Για το συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της ΕΡΤ, ο τηλεθεατής πρέπει να απεγκλωβιστεί από την τρέχουσα λογική της τηλεόρασης, "να βγει από το σπίτι του, να βρει το πραγματικό γεγονός, που είναι το ποδόσφαιρο, ή το πολιτιστικό γεγονός". Πρέπει, είπε ο ίδιος, "η τηλεμέτρηση να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων, να αυξηθεί ο αριθμός των ντοκιμαντέρ και να συνδεόμαστε απευθείας στον τόπο του συμβάντος, χωρίς να περιμένουμε την εκ των υστέρων είδηση για το συμβάν".