Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( "τραγέλαφος" στο νέο μουσείο ακροπόλεως :: 8/2/2006 19:50:39) 

"Τραγέλαφος" στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως

Απολογούνται σήμερα οι επιστήμονες που είχε μηνύσει ο κ. Τατούλης πριν αναλάβει το υπουργείο

Στη 2η τακτική ανακρίτρια Αθηνών απολογούνται σήμερα προσωπικότητες του αρχαιολογικού κόσμου, κατηγορούμενοι "για την καταστροφή αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας".

Τη μηνυτήρια αναφορά είχαν καταθέσει στις 7 Μαρτίου 2003 ο τότε βουλευτής της αντιπολίτευσης και νυν υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και μία κάτοικος της περιοχής του Μακρυγιάννη.

Η υπόθεση αφορά την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, το οποίο σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Τατούλη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται εναντίον της τότε διοίκησης του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως (ΟΑΝΜΑ), της εφόρου Ακρόπολης, της Επιτροπής Βυζαντινών και σύσσωμου του τότε Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Κατηγορούνται ότι δεν διέκοψαν τις εργασίες ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, οι οποίες θα κατέστρεφαν σημαντικές αρχαιότητες.

Για κορύφωση της υποκρισίας, της ανακολουθίας και της ιλαροτραγωδίας της κυβέρνησης στο χώρο του πολιτισμού έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Στο μεταξύ βέβαια ο κ. Τατούλης -με την εντολή ή έστω την ανοχή του κ. Καραμανλή- συνεργάζεται στενά με τα πρόσωπα που μήνυσε, εφαρμόζει απαρέγκλιτα τα σχέδια και τις αποφάσεις που κατηγόρησε, εμφανίζεται σχεδόν ως 'πατέρας' του έργου και επαίρεται για την πρόοδο του", σχολίασε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού. "Η τραγελαφική αυτή εικόνα εκθέτει διεθνώς τη χώρα, υπονομεύει στον πυρήνα της την επιχειρηματολογία για την επιστροφή των Μαρμάρων και διεκδικεί αναμφίβολα θέση στο βιβλίο Γκίνες", κατέληξε.

Για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων θα αποφανθεί το συμβούλιο εφετών.