Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( δυο καθηγητες πανεπιστημιου ενημερωσαν τη βουλη ) 

ΔΥΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εξοπλίζεται σαν αστακός η Τουρκία

Παρά τα εντυπωσιακά άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η αμυντική βιομηχανία της γείτονος, σύμφωνα με τους καθηγητές Ουζούνογλου και Αμδίτη, "η Ελλάδα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση"

Η αλματώδης ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται από αυτήν απασχόλησαν χθες τη Βουλή σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κουρδικό σκιάζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Δύο καθηγητές πανεπιστημίου ανέλαβαν χθες να ενημερώσουν τους βουλευτές σχετικά με τις φιλοδοξίες της τουρκικής ηγεσίας, που επιδιώκουν ακόμα και την είσοδο της Τουρκίας στην αμερικανική αμυντική αγορά, με προοπτική να εισάγουν υλικό αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως!

Ο καθηγητής Ν. Ουζούνογλου, συντάκτης σχετικής έρευνας, έκανε χρήση σημαντικών στοιχείων με τα οποία απέδειξε ότι η στρατιωτικοί στην Τουρκία προωθούν με μεθοδικό τρόπο την ανάπτυξη πανίσχυρης στρατιωτικής βιομηχανίας. Έκανε μάλιστα τους βουλευτές να ανησυχήσουν, πληροφορώντας τους ότι "τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής θα εμφανιστούν σύντομα και θα είναι πολύ αρνητικά για την Ελλάδα και τους άλλους λαούς της περιοχής". Ωστόσο ο κ. Ουζούνογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καλύψει αυτή τη διαφορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Οι καθηγητές Ουζούνογλου και Αμδίτης παρουσίασαν στα μέλη της επιτροπής αποτίμησης τεχνολογίας την έκθεση με θέμα "Εκτίμηση της υποδομής και δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας". Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην αεροπορική βιομηχανία της γειτονικής χώρας, που κατασκευάζει περισσότερο από το 70% του μαχητικού αεροσκάφους F-16.

Επίσης πληροφόρησαν τη Βουλή ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η τουρκική αεροπορική βιομηχανία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας σχετικής με την ανάπτυξη μεθόδων μείωσης της ενεργού επιφάνειας ραντάρ σε αεροσκάφη.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο καθηγητής είπε ότι η κατάσταση των τουρκικών εξοπλισμών αποτελεί μια πραγματικότητα, που δεν πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα σε ηττοπάθεια, αλλά σε εγρήγορση, γιατί "είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα".

Προσφέροντας μάλιστα μια νότα αισιοδοξίας, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. "Πρόκειται", όπως είπε, "για το γεγονός ότι το ανθρώπινο και επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας είναι τουλάχιστον κατά τέσσερις με πέντε φορές σημαντικότερο, ενώ η χώρα μας υπερέχει σε εργαστήρια και σε υποδομή".