Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ρεπορτάζ :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( καφενείο με άρωμα προποντίδας :: 2/2/2006 21:43:47) 

Το "Καφενείο του Ψαρά" βρίσκεται επί της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Καταφύγιο για τους ψαράδες της Καλαμαριάς αποτελεί το καφενείο.

Καφενείο με άρωμα Προποντίδας

Της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ

Άρωμα και γεύση από τις αλησμόνητες πατρίδες, αυτές που κουβαλούν πάντα στην ψυχή τους και τους γεμίζει μια γλυκιά μελαγχολία, απολαμβάνουν κάθε πρωί δεκάδες ψαράδες της Καλαμαριάς, γόνοι κυρίως προσφύγων. Το "Καφενείο του Ψαρά" υπάρχει εδώ και περίπου 20 χρόνια, σήμερα όμως μεταμορφώθηκε σε έναν φιλόξενο και ζεστό χώρο με την επωνυμία "Προποντίδα", αφιερωμένο σε εκείνη την αλησμόνητη περιοχή της Μικράς Ασίας.

Οι θαμώνες του καφενείου είναι κυρίως οι ψαράδες της Κρήνης, που κάθε πρωί πίνουν ένα ζεστό καφέ ή κονιάκ, πριν να μπουν στη θάλασσα για το καθημερινό μεροκάματο. Τελευταία όμως η παρέα των βιοπαλαιστών αλιέων διευρύνθηκε, καθώς το στέκι που άλλαξε μορφή, όχι όμως και φιλοσοφία, άρχισαν να το επισκέπτονται και παλιοί κάτοικοι της Καλαμαριάς, προσφυγικής καταγωγής, των οποίων η ζωή είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα.

Το "Καφενείο του Ψαρά", που βρίσκεται δίπλα από το δημοτικό ουζερί "Αργώ" επί της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη, ανακαινίστηκε πρόσφατα, κάπου στα τέλη Δεκεμβρίου, στα πρότυπα ενός παραδοσιακού καφενείου, πλημμυρισμένου από εικόνες περιοχών από τη Μικρά Ασία. Την επιμέλεια ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμαριάς με την υποστήριξη του δήμου.

Η "Προποντίδα" λοιπόν μεταμορφώθηκε σε έναν παραδοσιακό καφενέ και συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες εκατοντάδες ψαράδες και πρόσφυγες Καλαμαριώτες, οι οποίοι παρέα κάθε μέρα γεύονται τον καφέ και το τσιπουράκι τους, λέγοντας ιστορίες από τη θάλασσα.

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Και πολίτικη κουζίνα

Η αναμόρφωση του χώρου ήταν στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, η οποία έδωσε το πράσινο φως στη δημοτική επιχείρηση για τις αλλαγές στο "Καφενείο του Ψαρά". "Ο χώρος αυτός λειτουργεί από το 1987, δηλαδή ήταν πάντα ένα αμιγώς στέκι των ψαράδων. Ωστόσο σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να αλλάξει 'πρόσωπο', όχι όμως φιλοσοφία, και να ξαναγεννηθεί ένας χώρος που θα θυμίζει παραδοσιακό καφενείο, σαν αυτά όπου σύχναζαν κάποτε οι γονείς των προσφύγων της Καλαμαριάς στις πόλεις της Μκράς Ασίας", λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ζαχαρίας Γκοτζαμανίδης.

Εξηγεί ότι την ανακαίνιση τη χάρηκαν ιδιαίτερα οι ψαράδες αλλά και άλλοι θαμώνες, καθώς ο δήμος φρόντισε να ενισχύσει το προσφυγικό στοιχείο. Εκτός όμως από τα ροφήματα και το αλκοόλ, στο "Καφενείο του Ψαρά - Προποντίδα" σερβίρονται και γεύσεις πολίτικες, φαγητά και εδέσματα με συνταγές της προσφυγοπούλας γιαγιάς, ακόμη και γλυκά, όπως ο παραδοσιακός μπακλαβάς.