Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( "πάρτι" γενεθλίων :: 13/1/2006 21:07:31) 

Τα πενηντάχρονα του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά τιμούν δήμος Θεσσαλονίκης και Βαφοπούλειο

"Πάρτι" γενεθλίων

«Η μουσική είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Η μαγεία της λειτουργεί πάντα ευεργετικά και αυξητικά. Πιστεύω πως όταν ακούμε καλή μουσική, είναι σαν να κάνουμε μια ηχητική υπερβιταμίνωση του εγκεφάλου μας, που λειτουργεί σε βάθος χρόνου»

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΝΟΥ

Είναι αξιέπαινη η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης και του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου να τιμήσουν τα πενηντάχρονα του συνθέτη Χρήστου Σαμαρά, γνωστού για την προσφορά του όχι μόνο στη μουσική αλλά συνολικά στον πολιτισμό του τόπου.

Τη ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη συναυλία που θα δοθεί στο Βαφοπούλειο τέσσερις αξιόλογοι σολίστες, που επίσης συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη, θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής δωματίου του τιμώμενου συνθέτη.

«Θεωρώ τον εαυτό μου ρομαντικό ή νεορομαντικό συνθέτη», λέει ο Χρήστος Σαμαράς για τη δουλειά του, που αριθμεί μέχρι τώρα περισσότερα από 115 έργα. Πιστεύει, προσθέτει, πως «αυτά που εκφράζω καλύπτουν παγκόσμιες έννοιες».

Από το Δοξάτο Δράμας

Ο Χρήστος Σαμαράς γεννήθηκε στο Δοξάτο Δράμας το 1956, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο και συνέχισε τις σπουδές του στη Βιέννη και το Βερολίνο. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1984 και από το 1988 διδάσκει στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όνειρό του, λέει, είναι να δημιουργηθούν σε μήκος χρόνου γενεές συνθετών οπλισμένων με τις γνώσεις που θα τους κάνουν ικανούς να αξιοποιήσουν τη μουσική παράδοση του τόπου, για να δώσουν το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη μουσική.

«Σύγχρονη μουσική με την έννοια αυτού που γράφεται σήμερα και όχι με την έννοια της πρωτοπορίας», επισημαίνει, αφού «η μουσική δεν μπορεί να είναι μόνο πειραματική, αλλά να έχει αξιακή σχέση με τη ζωή του ανθρώπου».

"Ευχαριστώ" για το "ευχαριστώ"

Στην συναυλία της Δευτέρας συμμετέχουν οι σολίστες Μαρία Αστεριάδου, Νεβάρτ-Βερόν Γαλιλαία, Οδυσσέρας Καρύδης και Χρίστος Γαλιλαίας.

Όμως δεν είναι η μόνη τιμητική εκδήλωση για τον Χρήστο Σαμαρά. Την επόμενη εβδομάδα η Κρατική Ορχήστρα πρόκειται να ερμηνεύσει ένα έργο του, ενώ και άλλοι φορείς, όπως το Κρατικό Ωδείο και η ΔΕΘ, θα διοργανώσουν τιμητικές εκδηλώσεις.

«Η κοινωνία μας πρέπει να τιμήσει όλους όσοι έχουν προσφέρει σε αυτόν τον τόπο, αφού οι καλλιτέχνες θέλουν να ακούσουν ένα ευχαριστώ», υπενθυμίζει ο Χρήστος Σαμαράς. Άλλωστε η καλή μουσική βοηθά όλους αφού, όπως ο ίδιος λέει, «η μουσική είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας. Η μαγεία της λειτουργεί πάντα ευεργετικά και αυξητικά. Πιστεύω πως όταν ακούμε καλή μουσική, είναι σαν να κάνουμε μια ηχητική υπερβιταμίνωση του εγκεφάλου μας, που λειτουργεί σε βάθος χρόνου».