Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( "γυρίζουμε" ή αλλάζουμε πλάνο; :: 14/2/2006 21:31:42) 

Ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού.

Το σινε-νομοσχέδιο του Πέτρου Τατούλη, οι κινηματογραφιστές και ο νέος ΥΠΠΟ

"Γυρίζουμε" ή αλλάζουμε πλάνο;

Ο ανασχηματισμός πρόλαβε γνωμοδότηση συνταγματολόγου για το σ/ν

Οι εξελίξεις φαίνεται πως πρόλαβαν την ανακοίνωση των σωματείων του κινηματογραφικού χώρου, με βάση την οποία έγκυρος συνταγματολόγος αποφαίνεται για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο.

Ειδικότερα τα σωματεία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, των Ελλήνων Ηθοποιών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος, το σωματείο για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους "Μικρό", καθώς και επώνυμοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τη νομική επικύρωση της αντίθεσής τους προς το νομοσχέδιο έπειτα από γνωμοδότηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Παπαδημητρίου.

"Κεντρική σημασία", όπως αναφέρεται στη γνωμοδότηση, "έχει το άρθρο 16, παράγραφος 1 του συντάγματος, που προστατεύει την τέχνη σε όλες τις μορφές της, φυσικά και τον κινηματογράφο. Η συνταγματική προστασία της συνιστάται αφενός στην ελευθερία της τέχνης καθαυτήν και αφετέρου στη θεσμική εγγύησή της… Οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν στο ακέραιο και στην περιοχή της κινηματογραφίας".

Σύμφωνα ωστόσο με το νέο νομοσχέδιο, "προκύπτει ότι το πρότυπο με το οποίο οργανώνονται οι τέσσερις ανώνυμες εταιρείες που ιδρύει δεν συμβιβάζεται με το άρθρο 5, παράγραφος 1 του συντάγματος, το οποίο επιβάλλει τη συμμετοχή όλων και πολύ περισσότερο των άμεσα ενδιαφερομένων στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική ζωή της χώρας". "Στην περίπτωση που εξετάζουμε", συνεχίζει η γνωμοδότηση, "θα έπρεπε στα όργανα των εταιρειών να συμμετέχουν προ πάντων εκπρόσωποι των κινηματογραφικών ενώσεων και όχι, όπως συμβαίνει στο νομοσχέδιο, μόνο πρόσωπα τα οποία διορίζει κατ' απόλυτη διακριτική ευχέρεια ο υπουργός Πολιτισμού".

Ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η απομάκρυνση του Πέτρου Τατούλη από τη θέση του υφυπουργού Πολιτισμού σημαίνει αυτόματα και την ανακοπή της πορείας του νομοσχεδίου προς τη Βουλή. Ελάχιστους υποστηρικτές είχε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού αλλά και του ευρύτερου κινηματογραφικού χώρου και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονταν στο περιβάλλον του τέως υφυπουργού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα προηγούμενα δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει στο μυαλό της σημερινής κυβέρνησης η εκπόνηση ενός νομοσχεδίου το οποίο θα αλλάζει αποφασιστικά το κινηματογραφικό τοπίο. Κατά πάσα πιθανότητα μία ανάλογη πράξη θα προκύψει από τη σύσταση διαφορετικής επιτροπής, η οποία θα έχει διαφορετική σχέση με τα κινηματογραφικά σωματεία.

Όλα αυτά είναι εκτιμήσεις, που, όπως είναι ευνόητο, απαιτούν την πρακτική επικύρωση του νέου υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Ε.Σ.