Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τέχνες-Πολιτισμός :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( μουσική υπόκρουση της κοθ στα "φώτα της πόλης" :: 25/1/2006 18:39:01) 

Πέρυσι η ΚΟΘ είχε συνοδεύσει ζωντανά το αριστούργημα του Φριτς Λαγκ "Μετρόπολις".

Μουσική υπόκρουση της ΚΟΘ στα "Φώτα της πόλης"

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα ντύσει με νότες του αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου

"Τα φώτα της πόλης" του Τσάρλι Τσάπλιν ανάβουν στις 9 αύριο βράδυ στη σκηνή του "Ράδιο Σίτυ". Η κορυφαία ταινία, που ο μεγάλος δημιουργός του βωβού κινηματογράφου γύρισε το 1931, θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Η εκδήλωση είναι καρπός της συνεργασίας της ΚΟΘ και του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, εξ ου και το σύνθημά της: "Με τους φοιτητές για τους φοιτητές".

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ Μύρων Μιχαηλίδης έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διάθεση της ορχήστρας για συνεργασίες με άλλους φορείς της πόλης, η οποία θα αποτυπωθεί και σε προσεχείς εκδηλώσεις του συμφωνικού συνόλου. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που θα επενδύσει με νότες καρέ που έμειναν στην ιστορία της έβδομης τέχνης.

Η πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου και αντιπρύτανης του ΑΠΘ Αικατερίνη Δούκα-Καμπίτογλου χαρακτήρισε τη συνεργασία των δύο φορέων "μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία τόσο για τους φοιτητές του νεοσύστατου αλλά εξαιρετικά ελπιδοφόρου τμήματος όσο και για τους υπόλοιπους θεατές να γευτούν μια μοναδική βραδιά". Όπως συμπλήρωσε, ανάλογες συνεργασίες σχεδιάζονται και στο μέλλον, "με γνώμονα το αντικείμενο του τμήματος, τη μαγευτική τέχνη της μεγάλης οθόνης".

Γλυκές μνήμες ξυπνά η εκδήλωση στον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό σύμβουλο του τμήματος Κινηματογράφου Παντελή Βούλγαρη. "Δεν ξεχνώ τη μαγική βραδιά πριν από πολλά χρόνια στην ταινιοθήκη του Λονδίνου, όπου έζησα μια ανάλογη εμπειρία. Βρέθηκα στη θέση του θεατή που πριν από έναν αιώνα βίωνε το παράλληλο ταξίδι των βωβών εικόνων και της ζωντανής μουσικής. Υποστηρίζω από τότε ότι ο Τσάπλιν ευτύχησε να κινηματογραφήσει την πιο τρυφερή ερωτική σκηνή που είδα ποτέ στη μεγάλη οθόνη".

Με τη μπαγκέτα του Κριστόφ Έσερ

Η ορχήστρα θα κινηθεί υπό την μπαγκέτα του γνώριμού της μαέστρου Κριστόφ Έσερ. Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες του Ελβετού μαέστρου συμπεριλαμβάνονται η μουσική για τον κινηματογράφο, συμφωνική ροκ και συναυλίες με αφήγηση για παιδιά και ολόκληρη την οικογένεια.

* Εισιτήρια διατίθενται από το ταμείο της ΚΟΘ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και την ημέρα της συναυλίας στο ΜΜΘ, στο ΑΠΘ, στο "Ράδιο Σίτυ", στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" (7 μ.μ.-9 μ.μ.). Τιμές εισιτηρίων: 9 ευρώ, 6 ευρώ φοιτητικό.

Δ.ΝΤ.